Vâlcea poate pierde mega finanţarea pentru salubrizare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele 27 de milioane de euro nu pot fi accesate fără o asociaţie regională. Primăria Râmnicului nu a semnat nici până acum aderarea la Asociaţia Intercomunitară necesară accesării fondurilor pentru un sistem integrat de salubrizare în întreg judeţul.

Finanţarea de aproximativ 27 de milioane de euro, necesară dezvoltării unui sistem integrat de salubrizare la nivelul întregului judeţ este ameninţată de disensiunile dintre şefii din administraţie. Nici până acum primăria din Râmnicu Vâlcea nu a semnat actul de aderare la Asociaţia Intercomunitară de Servicii de Salubrizare, singura entitate ce ar putea accesa finanţarea atât de importantă. Negocierile între Consiliul Judeţean Vâlcea, autoritatea ce a iniţiat acest proiect şi primăria din Râmnicu Vâlcea au ajuns într-un punct mort tocmai pentru că aleşii din Râmnicu Vâlcea nu şi-au dat girul pentru această asociere. Ion Cîlea, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea spune că, în mare parte, detaliile tehnice de aderarea a municipiului la această asociaţie au fost finalizate şi că asocierea se poate face. „Din nefericire nu s-a găsit voinţa necesară, la nivelul primăriei , pentru a se semna acest contract. Problemele administrative pe care le-am avut le-am rezolvat, iar acum aşteptăm ca municipiul să semneze şi să nu întârziem cu depunerea documentaţiei necesare pentru acest proiect", explică Ion Cîlea. Şeful CJ Vâlcea susţine că, până în prezent, toate localităţile din judeţ au depus documentaţia şi au semnat contractul de aderare la Asociaţie. Reprezentaţii primăriei din Râmnicu Vâlcea susţin că aderarea la entitatea propusă de Consiliul Judeţean nu s-a făcut din cauza unor puncte din contractul asociaţiei, în special din cauza celor ce stipulau modul în care se distribuie patrimoniul. Aceiaşi reprezentanţi afirmă că, aderarea va fi posibilă şi după ce consilierii locali îşi vor da undă verde acestei acţiuni, în viitoarea şedinţă.


Râmnicul are propriul program de gestionare a deşeurilor


Unul din motivele pentru care edilii din Râmnicu Vâlcea au întârziat cu aderarea la Asociaţia de Dezvoltare este şi faptul că municipiul are deja un program de gestionare a deşeurilor. În valoare de 11 milioane de euro, programul din Râmnic a început îân 2007 şi este finanţat tot de Uniunea Europeană prin intermediul ISPA. Mai mult, primăria din Râmnic a reuşit să deschidă şi prima rampă ecologică din judeţ, tot cu fonduri europene, rampă ce este inclusă într-un memorandum al UE. Edilul şef din Râmnicu Vâlcea susţine că unul din motivele pentru care oraşul nu a intrat în Asociaţia inţiată de CJ este şi acela că, pentru ca rampa de la Feţeni să fie parte a noului sistem integrat de management al deşeurilor, un nou memorandum trebuie semnat cu UE. „Dacă nu avem acest memorandum nou semnat, în care cei de la UE să îşi de acordul includerii Feţeniului în noul sistem, este posibil să trebuiască să dăm înapoi banii primiţi drept finanţare pentru acest obiectiv", explică primarul Râmnicului.


Aplicaţia trebuie depusă până la finalul anului


Proiectul iniţiat de către Consiliul Judeţean Vâlcea presupune infiinţarea la nivelul tuturor localităţilor din judeţ a unor sisteme de gestionare a deşeurilor, care să lucreze integrat cu rampele de colectare şi precolectare dar şi cu staţiile de sortare ce vor fi construite, inclusiv unitatea ce va fi construită la Râmnicu Vâlcea, cea mai mare din judeţ. Potrivit reprezentanţilor Consiliului Judeţean Vâlcea, data limită până la care documentele complete pot fi depuse la Ministerul Mediului este 1 septembrie, pentru că, până la sfârşitul acestui an, aplicaţia trebuie depuse la Comisia Europeană. Vâlcea nu este singurul judeţ din ţară care întâmpină greutăţi legate de accesarea fonduriloir prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu (POS Mediu), alte 19 judeţe înregistrând întârzieri în depunerea documentaţiei necesare finanţării. Nealinierea la standardele Uniunii Europene ar putea atrage sancţionarea autorităţilor locale.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite