Valcea: Nichi Ursei, asistentul care se ţine de poante

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nichi Ursei
Nichi Ursei

Şeful asistenţilor de la Psihiatrie e mare epigramist. Povesteşte cu umor despre toate premiile câştigate, dar şi despre viitoarea sa carte.

A început să scrie versuri încă din clasele gimnaziale, când, îndrumat de un profesor cu mult har, s-a îndrăgostit de poezie. I-a plăcut atât de mult încât, prin liceu, a reuşit să îşi publice creaţiile în revista şcolii. „Era o mare mândrie atunci să apari în revista şcolii. Ţin minte că prima poezie publicată de mine s-a intitulat «Lăsaţi copiii». În adolescenţă am început să scriu epigramă. Îmi plăcea foarte mult acest gen“, îşi aminteşte Nichi Ursei.
La 24 de ani, epigramistul vâlcean îşi publica catrenele înţepătoare în ziarul local „Orizontul“, mai apoi în „Urzica“, singura revistă umoristică din ţară la vremea aceea. Cu toate acestea, meseria sa este aceea de asistent medical. „Am ajuns aici pentru că aşa a fost să fie. Mi-a plăcut medicina, e o meserie pe care o fac cu pasiune, mai ales când ştiu că pot ajuta oamenii“, spune Nichi Ursei.
Epigramele vâlceanului au încântat ani de-a rândul spectatorii concursurilor şi festivalurilor la care a participat. Pentru că a avut succes, iar toate creaţiile sale aveau poante inteligente şi pline de haz, Nichi Ursei a primit şi foarte multe premii.
„Cele mai dragi îmi sunt premiile primite la festivalul «Oltenii şi restul lumii» de la Slatina, la care am reuşit să câştig aproape în fiecare an câte un trofeu. Anul acesta am fost onorat să particip, dar în calitate de membru al juriului în concursul festivalului“, spune Ursei.  Mapa în care îşi ţine toate diplomele este una voluminoasă şi ar putea petrece ore în şir depănând amintiri despre fiecare oraş şi festival prin care a trecut. „Pentru mine a fost important să întâlnesc oameni, să comunicăm şi să schimbăm idei. Cel mai mult îmi doresc să ajung la Chişinău, unde am fost invitat de atâtea ori, dar nu am reuşit să particip. Poate la anul“, spune epigramistul vâlcean.

Satira, a doua sa natură

„Am satirizat şi o să satirizez soacrele, prostia, viciile umane, dar şi politica. Mai nimic nu a scăpat printre rândurile epigramelor mele“, spune Nichi Ursei. Epigramistul vâlcean este preşedintele Clubului Umoriştilor Vâlceni şi iniţiatorul festivalului naţional de umor „Povestea Vorbei“ de la Râmnicu Vâlcea, ce a ajuns în prezent la a patra ediţie.
Cu modestie spune că a publicat deja două cărţi, iar acum lucrează la a treia, unde ar trebui să se regăsească cele mai bune creaţii ale sale. Povesteşte că pentru a scrie o epigramă îţi trebuie talent şi inteligenţă, calităţi pe care mulţi le au, dar puţini ştiu să le exploateze.

Ce-i place
„Faptul că avem şi noi o uniune a epigramiştilor. Acest lucru îmi dă certitudinea că suntem uniţi şi ne promovăm lucrările la adevărata lor valoare.“

Ce nu-i place
„Epigramele fără ritm, rimă şi cel mai grav, fără poantă. Sunt mulţi nechemaţi care scriu astfel de epigrame.“

întrebări şi răspunsuri

Cum se împacă meseria de asistent cu pasiunea pentru epigrame?
N.U.: Nu există o incompatibilitate. Când plec la câte un concurs de epigrame, simt că îmi încarc bateriile pentru o nouă săptămână de muncă. Toate se împacă foarte bine dacă ai voinţă.

Spuneţi-ne ultima epigramă pe care aţi făcut-o?
N.U.: În urmă cu câteva zile, am avut-o ca inspiraţie pe soacră-mea, căreia i-am compus următoarele: „Fu visul cel mai fericit!/Sosise soacra pe la noi/Şi se făcea că a venit/Să-şi ceară fata înapoi“.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite