Valcea: Modelează pentru toată Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucrările sale din ceramică au fost expuse şi vândute pe tot continentul. Printre obiectele create de el se numără o chitară cu aripi şi măşti africane.

Pe Sorin Ciochină l-am întâlnit în atelierul de ceramică al Şcolii Populare de  Arte şi Meserii din Râmnicu Vâlcea. Elevul turna ceşti din porţelan în matriţe.
Sorin face ceramică decorativă de opt ani şi este cel mai bun elev al profesoarei Corina Stanciu. Totul a început cu înscrierea la cursul de desen de la Şcoala Populară de Arte şi Meserii. „Desenam lucruri ciudate, din mitologie. Mama m-a văzut şi m-a adus la pictură. Aici se făcea ocazional şi ceramică. La început, din curiozitate m-am înscris. A început să îmi placă şi am rămas la ceramică“, îşi aminteşte Sorin Ciochină. 
Îşi doreşte să urmeze o facultate de Arte Decorative şi Design. „În domeniul ceramicii am învăţat cam tot ce trebuia să ştiu şi facultatea ar fi prea uşoară. Vreau să fac ceva în domeniul designului, ca să învăţ şi altceva“, a precizat Sorin. În cei opt ani de ceramică, Sorin a realizat multe lucrări, majoritatea cu temă umană. „Toate le fac după imaginaţia mea «bolnavă», aşa cum o consider eu. Am o lucrare mai amplă, o chitară formată din aripi. Am modelat măşti cu tentă africană, creaţii din mitologie ori din arhitectura gotică, un castel“, a precizat elevul.

Forme inovative, nu comerciale

Lucrările lui Sorin, împreună cu ale altor colegi, au fost expuse spre vânzare la târgurile din ţară. Lucrările lui au fost prezentate şi în Germania, Belgia, Olanda şi Grecia.
În fiecare semestru, copiii care fac ceramică decorativă  primesc de la profesoara Corina Stanciu câte o temă, din arhitectura gotică, arta de Cucuteni, instrumente muzicale, măşti africane ori din arta Greciei şi Egiptului Antic sau hieroglife.
După ce primesc tema, elevii merg la bibliotecă şi se documentează. „Se pleacă de la o anumită temă. Acum avem de realizat obiecte utilitare, seturi de ceai sau de cafea, cu tăvi şi farfurie. După documentare facem schiţe, machete şi ne apucăm de lucru“, ne povesteşte Sorin.
Elevul susţine că nu există nicio reţetă după care se modelează un obiect şi totul ţine de antrenamentul fiecăruia. „Ideea a fost să găsim forme inovative, cu totul altceva faţă de comerţ, să fie căni care să ne reprezinte. Eu am realizat o ceaşcă după arhitectura gotică, pentru că îmi plac lucrurile sumbre. Am lucrat la ea mai bine de o lună, cam cinci ore pe săptămână“, a mărturisit Sorin. El spune că e atras de creaţiile din mitologie cărora le dă formă în funcţie de imaginaţia lui.

întrebări şi răspunsuri
Ce premii ai obţinut la concursurile de ceramică?
S.C.:  La Vâlcea Artistică am luat locul I doi ani la rând, iar în ţară merg doar la expoziţiile cu vânzare. Concursuri de ceramică decorativă nu prea se fac pentru că lucrările sunt greu de transportat şi se sparg.
Ce lucrări deosebite ai mai realizat în atelier?
S.C:  În atelierul de ceramică am lucrat şi trofeele pentru Concursul Naţional de Pian Irina Şaţchi, doi ani la rând. O lucrare e gata după ce e arsă într-un cuptor electric şi decorată cu glazură ceramică ori sticlă colorată.

ce-i place
„Muzica, să desenez, jocurile pe calculator care sunt distractive şi să citesc din orice domeniu. Ador mâncarea care e cu cartofi. Preferaţii mei sunt oamenii cinstiţi, echilibraţi, cu bun simţ, care au o ocupaţie, dar şi  animalele.“

ce nu-i place
„Îmi displac persoanele care se cred mai bune decât altele şi oamenii care nu protejează mediul înconjurător. Îi detest pe cei care fac mizerie în urma lor şi nu ţin cont de munca altora. Nu suport dezordinea.“

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite