Valcea: Liceanul pasionat de inteligenţa artificială

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este dependent de calculator ca de aer. Specializat în software şi altgoritmi, Ionuţ a câştigat premiul de creativitate la Conferinţa Naţională de Învăţământ Virtual.

Ionuţ este un adolescent atipic care trăieşte în universul informaticii. Povesteşte puţin despre el şi despre colegii de clasă care îl taxează în fel şi chip. „După ce mă întorceam de la concursuri, aveam nevoie de temele la anumite materii. Nu întotdeauna au fost serviabili colegii mei“ , spune adolescentul stânjenit de situaţie. Singur la părinţi, Ionuţ a fost atras de informatică din clasa a IV-a. „Eram elev şi din joacă am început să folosesc programul Q-Basic. Din clasa a V-a m-am transferat la acest colegiu, iar profesoara mea Mirela Mlisan, o femeie de nota zece, a zis că «e ceva de bine cu băiatul ăsta!», vorbind despre mine“, povesteşte Ionuţ.

Stă lângă calculator şi când mănâncă

Descoperirea inteligenţei artificiale, atât pe parte de algoritmi, cât şi de software, l-a a tras ca un magnet pe  adolescentul care a încercat să rezolve problemele de informatică detaşându-se mult de iureşul vieţii cotidiene. „Pentru că locuieşte la casă şi era atât de dependent de calculator, părinţii lui i-au cumpărat un laptop că să lucreze în grădină.
Atât de „legat“ este de informatică încât, acasă, mănâncă la calculator“, spune profesoara Mlisan. În clasa a V-a a creat un joc pentru copii intitulat „Războiul stelelor“ şi-a făcut propriul site, dar a făcut şi câteva boacăne pentru care şi-a luat muştruluială. „Am spart contorul trafic.ro şi cei de la Realitatea TV s-au supărat pe mine, dar când au văzut că aveam doar 14 ani m-au iertat. Am intrat şi în site-urile colegilor, spărgând parolele“, îşi aminteşte Ionuţ.

Premii cu toptanul

Ionuţ a câştigat zeci de concursuri de informatică, a participat la numeroase olimpiade judeţene şi interjudeţene. În clasa a VI-a la concursul Info Oltenia o obţinut menţiune, iar apoi a participat la Olimpiadele Naţională de Informatică (ONI), clasându-se pe locul 13, iar un an mai târziu, la Galaţi, a luat menţiune. Au urmat premii la Concursul între Centrele de Excelenţă, la Suceava, iar în urma rezultatelor ONI s-a clasat în lotul de 16 care s-au pregătit pentru a reprezenta România la Concursurile Internaţionale de Informatică. În ultima selecţie a picat, situându-se pe locul 7, la olimpiadă mergând doar primii patru clasaţi. „La Programarea Orientată pe Obiecte (POO) am luat şase premii I în ultimii doi ani şi sunt pe locul 3 la Arhiva Educaţională a concursului PUNCT. Dacă voi rămâne în primii 30 voi beneficia de un sejur la Bran“, speră Ionuţ, care cu banii câştigaţi dintr-o confruntare se înscrie la mai toate concursurile de informatică posibile.

Întrebări şi răspunsuri
Care a fost ultima confruntare la care ai participat?
I.B.: Luna aceasta am fost prezent la Conferinţa Naţională de Învăţământ Virtual, de la Iaşi, unde din cei 100 de participanţi am fost printre cei mai mici, concurând alături de profesori universitari. Aici am câştigat premiul de Creativitate, prezentând lucrarea „Learn Graps and Tree“.
Care sunt plăcerile vieţii de zi cu zi?
I.B.: Eu mă simt fericit în lumea algoritmilor, să pot găsi dintr-o sută de soluţii rezolvarea optimă a unei probleme. Dezvoltarea inteligenţei artificiale, crearea roboţilor fac parte din lumea viitorului, pe care trebuie să o înţelegem şi căreia să-i dăm o nouă dimensiune.

Ce-i place
„Să călătoresc, să bat ţara în lung şi în lat la concursuri de informatică. Îmi plac oamenii inteligenţi, cu care ai ce vorbi, mai ales în domeniul calculatoarelor.“
Ce nu-i place
„Sunt un adolescent care nu fac sport, pentru că nu am timp pentru asta. Nu mă uit la televizor decât pe Discovery. Nu agreez telefoanele mobile.“

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite