Râmnicu Vâlcea: Trei milioane de euro pentru crearea de job-uri în Horezu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile locale au obţinut finanţare nerambursabilă pentru a dezvolta intreprinderi sociale. Pentru început un număr de 40 de locuri de muncă ar trebui create pentru locuitorii oraşului în condiţiile în care rata şomajului a ajuns la 8,7%.

Comunitatea din Horezu a reuşit obţină o finanţare de trei milioane de euro pentru crearea unor intreprinderi sociale ce vor genera locuri de muncă. Constantin Niţă, primarul din Horezu susţine că finanţarea a fost posibilă prin intermediul Programului Operaţional Sectorial - Dezvoltarea resurselor umane, iar proiectul este unul ce reprezintă un punct de sprijin pentru economia locală. „Am dorit să nu marjăm chiar atât de mult pe reconversia profesională ci pe crearea de locuri de muncă. Degeaba investeşti în formarea unui adult într-un domeniu dacă nu poţi să îi asiguri un job. Proiectul pentru care am obţinut finanţare prevede infiiţarea unor intreprinderi sociale care să ofere pentru început 40 de locuri de muncă. Cifra aceasta va creşte pe parcursul derulării proiectului, şi anume pe o perioadă de trei ani", explică edilul din oraşul Horezu.


Producţie în olărit şi artizanat


În principiu, intreprinderile vor funcţiona pe modelul societăţilor cooperatiste, ele fiind ateliere în care se vor fabrica produse specifice zonei: ceramică, ţesături, mic artizanat etc. Edilul susţine că întreg proiectul este dezvoltat în parteneriat cu mai multe asociaţii şi fundaţii pentru dezvoltare locală, dar şi cu guvernul Finlandei, ce va asigura o bună parte din asistenţa implementării acestuia. Meşterii olari din Horezu spun însă că deschiderea unor noi ateliere nu le va strica afacerile. „Olăritul tradiţional nu poate fi înlocuit de o linie de fabricaţie, iar meşteşugul se învaţă în ani buni. Cine vrea lucru de calitate ne caută pe noi", spune Elena Vicşoreanu, meşter olar din Horezu.

 Şomaj ridicat în Horezu


Potrivit datelor oficiale în Horezu rata şomajului a ajuns, la început de septembrie, la 8,73%. La cei 1200 de angajaţi din Horezu sunt înregistraţi peste 580 de şomeri. Locurile de muncă din oraş sunt în mare parte reprezentate de exploatarea minieră din apropiere, turism şi industria artizanatului. În ultimii ani, singura componentă care s-a dezvoltat în economia locală este turismul.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite