Râmnicu Vâlcea: Corul de copii „Valea Topologului” răsună în casele credincioşilor creştini

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Râmnicu Vâlcea: Corul de copii „Valea Topologului” răsună în casele credincioşilor creştini
Râmnicu Vâlcea: Corul de copii „Valea Topologului” răsună în casele credincioşilor creştini

50 de copii de la şcoala generală din localitate dirijaţi de un preotul Ion Tiţă cântă muzică religioasă, colinde şi melodii tradiţionale.

Pentru locuitorii din Galicea, venirea preotului Ion Tiţa la Parohia din comună a fost ca o uşurare. Om de mare sensibilitate şi cu credinţa în suflet, preotul s-a apropiat de sufletele localnicilor dar şi al zecilor de copii din sat şi în numai câţiva ani de când este păstorul localităţii, oamenii vorbesc despre el cu duhul blândeţei. „Copiii noştri nu aveau o oportunitate de a-şi petrece cât mai plăcut şi util timpul liber, aşa că i-a adunat ciorchine în jurul dânsului şi a făcut lucruri cu totul extraordinare”, ne-a spus Dorel Comăneci, tatăl Denisei, una dintre fetiţele membre a corului. În urmă cu şapte ani, pe stânga VăiiTopologului, la Galicea, părintele Tiţa deschidea printre primele şcoli catehetice din ţară. „Atunci am înfiinţat corul «Valea Topologului» din care făceau parte doar vreo zece copii, iar acum numărul lor a ajuns la 50. De atunci am dat viaţă mai multor proiecte catehetice la nivelul Patriarhiei Române”, spune părintele.

Copii din 20 de localităţi la Şcoala catehetică de duminică

Proiectele catehetice desfăşurate nu se suprapun orelelor de religie din şcoli, scopul lor fiind acela de a apropia copiii de biserică, de a le oferi noi cunoştinţe despre creştinism, să le ocupe timpul liber într-un mod cât mai util şi plăcut şi astfel educaţia morală să fie bine consolidată. „Aşa se face că în cadrul Şcolii catehetice de duminică, anul acesta concursul desfăşurat la cea de-a VII-a ediţie a ajunsă să cuprindă 20 de comunităţi din întreg judeţul, faţă de şase cu câte am început în urmă cu câţiva ani. Copiii, pe categorii de vârstă, dau teste grilă şi li se verifică cunoştiinţele, întrebările cu temă religioasă fiind din programa analitică a Ministerului Invăţământului”, spune preotul. Dorind să împace muzica religioasă cu sportul, băieţii ştiut fiind că sunt mai energici, părintele Tiţa a organizat şi un campionat de fotbal, unde opt echipe din tot atâtea sate, şi-au disputat supremaţia. Trei dintre membrii componenţi ai corului „Valea Topologului” sunt deja elevi la Liceul de Artă din Râmnicu Vâlcea, iar alţii patru se pregătesc să intre la acelaşi liceu. Roxana Mladin, elevă de 12 ani, membră a corului, ne-a spus: „Ceea ce face părintele Tiţă este foarte frumos, iar noi acum mergem şi cu mai mult drag la biserică. În repertoriul nostru sunt peste 70 de cântece, de la cele religioase, la cântece patriotice, la pricesne (cântare executată în biserica ortodoxă la liturghie n.r.) la melodii tradiţionale până la colindele de Crăciun sau de Sărbătorile de Iarnă pe care deja am început să le pregătim şi care vor umple casele de bucurie ale celor unde vom cânta”, a spus eleva.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite