„Ţepele“ pe care le trag românii conaţionalilor din Anglia. „Nu ne bate nimeni la învârteli, oriunde am fi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ce metode folosesc românii din UK ca să-şi înşele conaţionalii pe timp de pandemie Foto Octavian Herţa
Ce metode folosesc românii din UK ca să-şi înşele conaţionalii pe timp de pandemie Foto Octavian Herţa

Mulţi români din Anglia reclamă că s-au înmulţit în ultima perioadă tentativele de fraudă la care apelează conaţionali aflaţi în Regat, pe fondul restricţiilor generate de pandemie.

GALERIE FOTO

Aproximativ jumătate de milion de români au aplicat până în primele luni ale acestui an pentru statutul de rezident în Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, potrivit statista.com, din care mai puţin de o treime locuiesc în Londra, în ciuda Brexitului. Rămânem în continuare a doua minoritate din UK, după polonezi. 

Din cauza pandemiei de coronavirus, unii români, dintre cei care n-au apucat sau n-au dorit să se întoarcă în ţară, o parte care a rămas fără locuri de muncă între timp, iar restul care are de când se ştie probleme cu legea, s-au reprofilat şi s-au văzut nevoiţi să treacă de la clasicele „ţepe” cu joburi ori locuri de cazare, la alt gen de escrocherii. 

Există site-uri de socializare dedicate celor care pot să pice în plasa unor astfel de persoane, în Anglia, în care se atrage atenţia: „Stimaţi prieteni, nu subestimaţi ţeparii! Ideea acestei pagini este de a mediatiza cât mai bine posibil orice tip de înşelătorie, pentru a-i pune în gardă pe potenţialii noştri compatrioţi naivi, de a nu mai pica atât de uşor în plasa ţeparilor. Nu este o ruşine să iei ţeapă, se mai întâmplă! Nu vă sfiiţi să povestiţi cu lux de amănunte cele întâmplate. Aşa învăţăm unul de la celălalt, cum să ne ferim... Ei sunt inventivi şi în fiecare zi gândesc cum să construiască o nouă ţeapă”, atrage atenţia spre exemplu pagina de Facebook: „Români ţepari în UK”.  

Aceeaşi sursă mai menţionează că în perioada aceasta una dintre metode vine sub forma ofertelor de transport către casă: „Cică vă iau de la adresă şi vă aduc la domiciliu, cer avans micuţ, ca să pară credibili şi trimit licenţe (în ceaţă) luate de pe internet”.

Şi nu sunt singurii care trag semnale de alarmă. Un fost jurnalist român care trăieşte de câţiva ani în Londra, vâlceanul Octavian Herţa, a făcut o scurtă analiză a înşelăciunilor care par să aibă mare succes în aceste vremuri printre conaţionalii săi din Anglia, atent la ce se postează pe site-urile de socializare. 

A postat comentariile pe pagina sa de socializare, dar şi pe alte site-uri frecventate de românii din Anglia. În urma discuţiilor cu amicii a observat că se caută, spre exemplu, firme deschise până în luna martie ce au avut conturi la anumite bănci.

„Nu ne bate nimeni la învârteli, oriunde am fi. După aceea, ne burzuluim pe străini că sunt xenofobi, rasişti şi nenorociţi, la modul general”, scrie Tavi despre românii care încearcă să profite de pe urma naivităţii altora şi a perioadei de criză.

„În Marea Britanie, au luat amploare o grămadă de ”ţepe”. Uite doar câteva dintre ele: examen auto la care nu trebuie să te prezinţi, certificate de calificare în diverse meserii la care nu se dă examen; asigurări auto ieftine şi bune de nimic. La orice control sau în caz de accident, eşti bun de plată. Sunt fake, evident. MOT - echivalentul britanic pentru ITP - făcut online. Nu trebuie să te duci cu maşina. Un Gigel îţi face MOT în pdf şamd”.

După cum reiese şi analiza fostului jurnalist „afacerile” se derulează în mod special în mediul online, la început la vedere şi apoi, în privat. Este vorba despre înşelătorii comise de români, ale căror victime sunt tot români, în mare parte pentru simplul fapt că este mai uşor să păcăleşti un om a cărui limbă o cunoşti, despre care ştii că nu-şi cunoaşte drepturile şi care, de cele mai multe ori, renunţă să-şi caute dreptatea din mai multe motive.  

„Cea mai recentă ţeapă”, mai spune Tavi „este acea în care nişte şmecheraşi te învaţă să obţii fraudulos împrumutul guvernamental pentru companii. Pentru doar 10 mii de lire, te ajută ei să iei 50 de mii”. Îşi argumentează afirmaţiile ataşând la postare şi câteva print-screen-uri pentru a demonstra cum acţionează „leprele... made in Romania”: „români d-ăia patrioţi, care au plecat prigoniţi de patria mamă că erau oameni cinstiţi şi au ajuns acum victime în UK”.

„Partea cea mai proastă este că încă sunt oameni care muşcă la şmecheriile puse la cale de aceştia. Apoi, se vaită pe unde apucă. Li s-a părut logic să plătească 40 de lire pe lună pentru o maşină cu motor de 3.000, când toate firmele de asigurări cer triplu sau chiar mai mult”, mai spune Tavi.

Iată cum se derulează o astfel de „negociere” în online. „Păi, şi cum faci împrumut de 50 de mii de lire?” este întrebarea pe care o adresează o potenţială victimă ce pare interesată de afacere. „De asta ne ocupăm noi”, vine imediat răspunsul, după care urmează capcana: „Tu iei 80%. Banii intră le tine. Te pot suna pe Wapp (whatsapp) să-ţi explic tot. Îi mult de scris”, susţine ofertantul.

Discuţia dintre cei doi ia o cu totul altă turnură când „victima” pare că s-a prins de „şmecherie”: „Tu vrei 10.000 (de lire - n.r.) pe spinarea mea, este?”. Iar răspunsul este pe măsură: „Atunci, marş şi fă-ţi singur”.  

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite