Râmnicu Vâlcea: Dragoş Teodorescu, arhivistul pasionat de poezie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Râmnicu Vâlcea: Dragoş Teodorescu, arhivistul pasionat de poezie
Râmnicu Vâlcea: Dragoş Teodorescu, arhivistul pasionat de poezie

Scrie poezii de la zece ani şi a scos până acum patru volume. Pe lângă meseria de la arhive, Dragoş realizează o emisiune despre cultură.

Pasiunea lui Dragoş pentru arhivistică vine de la dragostea faţă de istorie. În clasele XI-XII a obţinut rezultate foarte bune la această materie şi era printre olimpicii vâlceni la acea vreme. După absolvire, a urmat Facultatea de Arhivistică din cadrul Academiei de Poliţie de la Bucureşti. “Am ales această meserie pentru că am o memorie a numerelor şi mă aduce aproape de principala mea pasiune, literatura” spune Dragoş. Încă de la zece ani, arhivistul a început să scrie poezii. Prima sa lucrare se numeşte “Visul” şi se referă la universul copiilor. Nu a trecut mult timp după aceea şi Dragoş a scos primul volum de poezii,cu numele “Înluminare”, care a ieşit după ce a câştigat premiul I la concursul “Tinere condeie”, în anul 1999, la Bucureşti. După aceea, au mai urmat încă trei cărţi, intitulate “Zodia lumină”, “Respirăm” şi „Insomnii”, toate trei apărute la Râmnicu Vâlcea. “Cea mai mare dorinţă a mea este să scriu, iar ca să te ocupi de literatură îţi trebuie libertate, să nu ai un program fix şi să scrii când vrei. Sunt mulţumit de slujba care o am şi pe viitor îmi doresc să scriu opere de calitate” menţionează Dragoş.

Cercetează istoria vâlcenilor

După ce a absolvit Academia în 2001, tânărul nu a găsit un post vacant la Vâlcea. A găsit un post liber la Timişoara, unde a lucrat pentru şase luni, după care s-a mutat la Arhivele din Argeş. Aici a lucrat un an şi jumătate. În 2003 s-a eliberat un post la Vâlcea şi a veni imediat. “Este o meserie care îmi place, pentru că, printre alte îndatoriri, mă ocup cu cercetarea istorică a documentelor istorice ale acestui judeţ.Lucrez opt ore pe zi şi nu consider că fac o muncă solicitantă” ne îmărtăşeşte Dragoş.

Pasionat de televiziune

 
De un an şi jumătate, Dragoş este realizatorul unei emisiuni la un post regional de televiziune, cu numele “Picătura de cultură”. Tânărul a dorit să îmbine pe această cale istoria cu literatura, şi dezbate în emisiunea sa diferiţi scriitori consacraţi din trecut. ”Am dorit să fac această emisiune mai mult din orgoliu. Cred că ştiu câte puţin din istoria românilor precum şi cultura care a avut-o acest popor în trecut şi am încercat, de ce nu, să împrtăşesc cunoştinţele mele şi altora. Mi-ar plăcea să dezvolt această emisiune pe viitor să o fac mai interactivă, să se uite cât mai mulţi oameni, care să înveţe lucruri pe care nu le ştiau” spune arhivistul.

Profil
Născut: 22 decembrie 1978, la Râmnicu Vâlcea
Educaţie: Academia de poliţie “Alexandru Ioan Cuza” Bucureşti, Facultatea de arhivistică
Experienţă: de opt ani angajat la arhivistică
Familie: căsătorit, o fetiţă

1)Ai vreun idol care te-a inspirit până acum?
Sincer, prefer să fiu propriul meu idol. Consider că este o persoană interesantă Jiddu Krisnamurti, un băiat care a fost crescut de un cult pentru a fi mesia. El şi-a dat seama că tot ce învăţase până la un moment dat nu însemna nimic.

2)Este rentabilă meseria de scriitor?
Din păcate, nu este o meserie din care să îţi asiguri traiul zilnic. Sunt puţini scriitori care pot trăi din asta. Eu sunt mulţumit de meseria pe care o am acum, dar sper ca pe viitor să pot scrie mai mult.

Ce-i place: Sunt un mare împătimit al sportului. Îmi place în special să joc fotbal şi handbal. Ascult muzică de toate genurile, mai puţin cele care nu mă reprezintă. De asemenea sunt pasionat de tenis de masă.

Ce nu-i place: Lui Dragoş nu îi place politica. Nu cred că aş fi potrivit pentru o astfel de meserie, probabil că nici clasa politică românească nu mă defineşte şi nu m-aş vedea făcând acest lucru” a spus arhivistul.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite