Râmnicu Vâlcea: Sute de râmniceni anulează în instanță taxa de poluare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Finantele Publice işi schimbă orarul de lucru cu publicul
Finantele Publice işi schimbă orarul de lucru cu publicul

Oamenii dau în judecată statul și de cele mai multe ori câștigă. Posesorii de automobile au descoperit că legislația din România nu este în concordanță cu cea din Uniunea Europeană.

Sute de posesori de autoturisme aduse din străinătate dau Ministerul Finanțelor în judecată pentru a-și recupera taxa de poluare plătită statului. Râmnicenii au descoperit că Ordonanța de Urgență a Guvernului nr.50 din 2008 nu este în concordanță cu legislația Uniunii Europene, iar statul nu are dreptul de a percepe taxa de poluare. Informația potrivit căreia, de la începutul acestui an sute de râmniceni au apelat la instanță pentru a-și recupera taxa este confirmată și de reprezentanții Direcției Generale a Finanțelor Publice (DGFP) Vâlcea. Mihai Octavian, șeful Biroului Asistență Contribuabili al DGFP explică: „Există într-adevăr foarte multe cereri de restituire a taxei de poluare. Contestarea acesteia se face la Judecătorie de către persoanele care au plătit deja taxa. Instanţa îi dă sau nu câştig de cauză". Şeful Biroului afirmă că nu există o evidenţă exactă a numărului celor care solicită restituirea taxei, dar că atunci când proprietarul de maşină vine cu hotărârea instanţei finanţele trebuie să restituie sumele încasate.

Cum se procedează

Proprietarii de maşini aduse din străinătate spun că taxa de poluare este nelegală şi orice instanţă din România le va da dreptate. Ionel Moise, din Râmnicu Vâlcea spune că şi-a adus din Germania o maşină cu motor euro 3 pentru care a plătit o taxă de 900 de euro. „Era cât jumătate din preţul maşinii, ceea ce e inacceptabil. Am dat în judecată Ministerul Finanţelor şi am câştigat dreptul de a-mi fi restituiţi banii", explică râmnicenul. Procedura este una simplă, spune el: cel care îşi cumpără maşina trebuie să achite taxa, să îşi înmatriculeze maşina şi apoi să ceară Finanţelor restituirea taxei. Pe baza răspunsului negativ al instituţiei cetăţeanul acţionează Ministerul Finanţelor în instanţă. Întreaga procedură durează între două şi trei luni, perioadă după care instanţa se pronunţă, iar proprietarul îşi poate lua banii înapoi.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite