Râmnicu Vâlcea: Portret - Ştefania Buzatu va studia psihocriminalistica din Anglia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spune că e pasionată de psihologie şi criminalistică şi că i-ar place o carieră în acest domeniu. Ştefania a fost admisă la facultate în Anglia pe baza experienţei sale ca voluntar la Centrul Europe Direct.

Ştefania Buzatu recunoaşte că de foarte multă vreme este pasionată de psihologie şi că nici nu se imagina concurând pentru o altă specializare la facultate. Acum câteva zile tânăra a primit şi vestea cea mare: a fost admisă la Universitatea Bradford din Marea Britanie pentru a studia psihocriminalistica. „Ştiu că sună puţin cam ciudat, dar este un domeniu de studiu pe care chiar mi l-am dorit să îl urmez. După ce termini facultatea esti specializat în descifrarea misterelor din spatele minţii unui infractor. Ieşi un fel de profiller, dacă se poate spune aşa", explică Ştefania. Tânăra recunoaşte că s-a bucurat foarte mult că a reuşit să intre la această facultate, spre care va porni în toamnă, după terminarea examenelor în ţară. „Foarte încântaţi sunt şi părinţii mei care deja fac pregătiri pentru a ajunge cu bine în Anglia", povesteşte tânăra. Ea spune că programul prin care a ajuns să studieze în Marea Britanie prevede să primească un împrumut din partea statului englez pe care apoi să îl returneze când se va angaja şi numai dacă va avea un venit mai mare de 15.000 de lire pe an.


Voluntariatul a ajutat-o să reuşească

Ştefania este de trei ani în echipa de elevi voluntari ai Centrului Europe Direct din Râmnicu Vâlcea. Mărturiseşte că acţinile şi proiectele la care a participat alături de Centru au ajutat-o foarte mult, înclusiv la admiterea la facultate în străinătate. "În Marea Britanie se pune foarte mult accent pe experienţă şi pe activităţi extraşcolare. Faptul că am participat la foarte multe cursuri, instruiri dar şi acţiuni ale Centrului Europe Direct a dat bine la CV şi a contat foarte mult în stabilirea punctajului pentru candidatura mea" povesteşte tânăra. Ştefania Buzatu este implicată în mai multe proiecte ale tinerilor voluntari, inclusiv în programul „Tineret în acţiune" ce s-a desfăşurat vara trecută. „Este foarte important să te implici şi să demonstrezi că se poate şi mai bine. Prin intermediul proiectelor la care am participat am reuşit să ajung în locuri grozave cum ar fi Turcia sau Italia" povesteşte Ştefania.Tânăra îşi doreşte o carieră de succes în psihologie criminalistică şi spune că îi place să rezolve problemele complicate. „Sunt atrasă de mistere şi mai ales de soluţiile pentru dezlegarea lor. Mi-ar place să lucrez alături de poliţişti şi să îi pot ajuta în prevenirea infracţiunilor şi descoperirea infractorilor. Este o meserie frumoasă şi interesantă", povesteşte Ştefania.


Întrebări şi răspunsuri:


O să te întorci în ţară după ce termini facultatea?
SB: Cu siguranţă o să mă întorc. Mulţi dintre colegii mei care pleacă în străinătate la studii spun că nu se vor mai întoarce dar pot garanta că majoritatea îşi vor construi o carieră în România. Expresia „nicăieri nu e ca acasă" e adevărată.


Ai putea renunţa la psihologie pentru altceva?
SB: Nu cred că aş putea alege altceva. De exemplu, dacă nu aş merge în Marea Britanie la studii aş fi încercat să dau admiterea la Cluj, dar la aceeaşi specializare.


Ce-i place: Iubeşte viaţa şi oamenii optimişti. Spune că cel mai mult îi place să aducă buna dispoziţie acolo unde ajunge. Îi place foarte mult zăpada.


Ce nu-i place: Urăşte să stea degeaba. Fiind o fiinţă plină de energie trebuie să îşi ocupe timpul cu fel de fel de activităţi. Nu se vede stând opt ore la un birou.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite