Râmnicu Vâlcea: PORTRET: Ştefania Baltă - Premiată la Festivalul Internaţional de Teatru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Joacă teatru în limba engleză de câţiva ani şi a evoluat în diverse spectacole. Anul acesta a avut parte de succes şi speră să ajungă să joace pe scena Festivalul Mondial de Creativitate de la San Remo.

profil
NĂSCUTĂ - 11 iunie 1996, Râmnicu Vâlcea.
STUDII - Elevă în clasa a VII-a la Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân din Râmnicu Vâlcea.
IDEALURI - Să intre la o facultate în domeniul farmaceutic.


Ştefania Baltă joacă teatru în limba engleză de patru ani. „Doamna profesoară de engleză Claudia Ţîţu a propus la întreaga clasă să intrăm în trupa de teatru „Irezistibilii Juniori", cei care vrem, şi să pregătim spectacole după orele de curs. Mi-a plăcut ideea şi cum eram atrasă de teatru propunerea mi s-a părut o oportunitate", povesteşte Ştefania. De când face teatru, eleva a jucat în diverse spectacole. A fost Bunica în spectacolul „Băieţelul de Turtă Dulce" şi în alte două piese a jucat rolul „Nebunei" şi „Extraterestrul". Cea mai mare realizare, în domeniul teatrului, a Ştefaniei a fost, luna trecută, la Cluj la Festivalul Internaţional de Teatru pentru elevi, unde a participat pentru prima dată. „A fost pentru prima dată când trupa noastră a participat la acest concurs. Am prezentat spectacolul „Scuţa Roşie". Eu am fost chiar Scufiţa Roşie. A fost un rol puţin copilăresc, dar fiind o variantă mai modernă mi-am pus amprenta asupra personajului", spune Ştefania.


Vrea să ajungă cu trupa la festivalul de la San Remo


Pentru că, era prima dată când prezenta ceva în faţa unui public numeros, eleva a avut emoţii, dar a reuşit să treacă peste ele. „Am avut momente în care credeam că am uitat tot şi nu mai ştiu nimic, dar m-am descurcat şi am obţinut locul II pentru cea mai bună actriţă în rol principal", ne mărturiseşte Ştefania. Până să meargă la Cluj trupa „Irezistibilii Juniori" s-a pregătit mai bine de două luni. Cele mai multe repetiţii au avut loc în zilele de sâmbătă. Costumele în care au prezentat spectacolul au fost împrumutate de pe la rude şi prieteni. „Nu am avut costume de poveste pentru că piesa trebuia să fie modernă. Am avut o îmbrăcăminte combinată să zic aşa care să amuze publicul", ne explică eleva. Ştefania spune că din experienţa de la Cluj a avut multe de învăţat. „În primul rând am reuşit să trec peste impasuri şi să vorbesc în faţa unui public larg fără să mă intimidez", declară Ştefania. Eleva speră ca la anul să ajungă cu trupa „Irezistibilii Juniori" la Festivalul Mondial de Creativitate în Şcoli, de la San Remo din Italia. Nu e pasionată doar de limba engleză, ci şi de germană. Anul acesta a participat la faza judeţeană a Olimpiadei de Germană, unde a luat menţiune. Ştefania e un copil care învaţă la toate materile. Ea participă şi la concursurile de limba şi literatura română, dar şi la chimie. „Îmi place să învăţ la toate. Din fiecare materie acumulez informaţie şi consider că toate ajută la formarea viitorului tău ca om",menţionează Ştefania.


ce-i place

Oamenii care realizează ceva în viaţă şi care au iniţiativă. Îi place să iasă în oraş cu prietenii, să asculte muzică, să navigheze pe Internet şi adoră pizza.


ce nu-i place
Violenţa şi nedreptatea. Nu îi place să fie luată peste picior , ori să nu i se ia în considerare punctul de vedere atunci când e cazul.


Întrebări şi răspunsuri


Vei renunţa la teatru după terminarea şcolii?

Ş. B.: Da pentru că din păcate la noi nu ai cum să trăieşti doar din teatru. În România nu ai şansă să te realizezi în acest domeniu. El va rămâne pentru mine o pasiune. Poate că dacă m-aşi fi născut în SUA mă făceam actriţă.
Cum ţi se pare sistemul de învăţământ de astăzi, de la noi?
Ş.B.: Consider că nu e unul chiar sănătos pentru că e în continuă schimbare. Acest lucru ne bulversează şi pe noi şi pe profesori pentru că apar cerinţe noi şi schimbări lunar. Cred că se fac experimente pe elevi cu acest sistem.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite