Şomaj tehnic pentru încă 1000 de angajaţi la Oltchim. Sindicatele pregătesc proteste

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prelungirea şomajului tehnic şi în luna octombrie pune pe jar sindicatul din Oltchim, care cere reluarea activităţii. Peste 1000 de oameni vor trebui să rămână acasă în luna octombrie pe 85% din salariu.

Sindicatul Liber Oltchim ameninţă cu proteste în stradă dacă salariaţii societăţii cu capital de stat nu se vor întoarce din şomajul tehnic ce tocmai a fost prelungit cu încă o lună. Mihai Diculoiu, liderul sindicatului societăţii vâlcene spune că este deja a treia lună în care oamenii de la Oltchim nu au de muncă. „Este posibil să se ajungă la mişcări de protest pentru că veniturile salariaţilor au scăzut drastic odată cu cele trei luni de şomaj tehnic. Noi dorim suspendarea acestei măsuri şi reîntoarcerea oamenilor în secţiile de producţie", susţine Mihai Diculoiu. Recent, noul preşedinte al Consiliului de Administraţie al Oltchim, Constantin Dascălu, a anunţat că încă 1000 de angajaţi de pe platforma chimică vâlceană vor trebui să între în şomaj tehnic, primind în schimb 85% din veniturile nete.


Vor să vină ministrul Economiei


Diculoiu susţine că angajaţii doresc ca Oltchim să fie vizitat de către ministrul Economiei şi Comerţului, Ion Ariton, pentru ca oamenii să poată discuta direct cu el. „Domnul ministru trebuie să vină aici, să cuantifice situaţia şi să decidă ce măsuri se impum pentru funcţionarea combinatului şi menţinerea locurilor de muncă actuale". Tot liderul de sindicat spune că cea mai mare problemă a combinatului chimic de la Râmnicu Vâlcea este faptul că etilena şi propilena necesară procesului de producţie al Oltchim lipsesc cu desăvârşire. „Trebuie să ne gândim că salariaţii suferă de aproepe trei ani, din 2008 de când Arpechim nu mai produce materie primă. Oamenii rezistă doar cu speranţa că vor avea parte şi de veşti bune", afirmă Diculoiu.


Salarii întârziate


Potrivit angajaţilor nici măcar salariile diminuate de şomajul tehnic nu sunt plătite la timp. Surse din cadrul sindicatului Oltchim susţin că, abia în această lună, se plătesc lichidările pentru luna august, prima perioadă de şomaj tehnic.Sindicaliştii de la Oltchim susţin că ar exista soluţii pentru redresarea companiei însă nimeni nu este dispus să le pună în practică. „Trebuie găsită de exemplu o soluţie pentru reducerea preţului energiei de la 70 de euro pe MWAT, la 40 euro pe MWATT, cât plătesc ALRO Slatina şi MITTAL STEEL Galaţi, în condiţiile în care Oltchim este al treilea consumator de energie electrică, consumând peste 1.500.000 de MWAT pe an, lucru nerezolvat până în acest moment", susţine liderul de sindicat. Oltchim are în prezent 3500 de angajaţi, din care 2900 la combinatul din Râmnicu Vâlcea şi 600 la instalaţiile de petrochimie din judeţul Argeş. Potrivit conducerii societăţii, combinatul funcţionează în prezent la doar 30% din capacitatea de producţie deoarece o bună parte din materiile prime provenite din rafinăria Piteşti nu mai sunt livrate. Conducerea acuză o lipsă de capital pentru pornirea rafinăriilor, în condiţiile în care finanţările prin credite bancare sunt foarte dificile, dacă nu imposibile.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite