Râmnicu Vâlcea: Shakespeare, „copilul inspirat al naturii” ale cărui piese se joacă în blugi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Enigmatic şi contradictoriu, profund şi superficial, vulgar şi superb, acesta este „Marele Will”.

Este fără îndoială cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor, mereu modern, mereu pregătit să ne spună ceva. Deşi cariera de scriitor a fost scurtă (aproape 20 de ani), Shakespeare a scris două poeme epice, un ciclu de sonete şi 37 piese de teatru. De la politică la morală, de la violenţă la iubirea tragică, de la filozofie la metafizică, opera shakesperiană are tot ce doriţi. Puteţi alege. Important este că trebui să ştim de ce şi pentru ce alegem.
Textul lui Shakespeare conturează întreaga dimensiune umană de la naştere şi până la escatologie. Dincolo de mentalităţile epocii elizabetane, spectatorul descoperă în fiecare operă un compendium al sufletului omenesc; enigmatic şi contradictoriu, profund şi superficial în acelaşi timp, vulgar şi superb, vast şi insondabil.
Actorul joacă pe scenă piesele lui Shakespeare şi în costum de epocă şi în blugi, şi stând în balcon şi pe terasă, decorul nou sau vetust nu mai contează, teatrul fiind „contemporanul nostru”. Adevăruri general valabile transpar din scenarii sângeroase, comice sau înălţătoare. Hamlet e un revoltat, actor al unei drame pe care nu o înţelege, dar se trezeşte implicat în ea; regale Lear trăieşte o tragedie ce depăşeşte limitele umane; fără Romeo şi Julieta nu am fi învăţat ce este iubirea, iar Othello descoperă ce este dragoste omorând din gelozie.
Limbajul marilor tragedii a atins o putere poetică nemaipomenită. Shakespeare a început să scrie din ce în ce mai liber, utilizând stilul iambic fără rimă, stilul sobru dispare apoi, atingând un moment de vârf în sonete. A fost considerat “copilul inspirat al naturii”, deşi contemporanii săi l-au bănuit de fals, l-au acuzat de plagiat.
Timpul l-a salvat însă şi i-a acodrat tot respectul pe care îl merită. Opera sa cucereşte oriunde şi oricând, iar omenirea s-a trezit mai bogată când la Stratford – upon – Avon s-a născut “marele Will”.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite