Râmnicu Vâlcea: Se strâng semnături pentru a-l desemna pe Gutău cetăţean de onoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Râmnicenii au venit la postul VTV pentru a semna listele
Râmnicenii au venit la postul VTV pentru a semna listele

Arestarea edilului a stârnit un val de reacţii. După listele cu semnături a apărut şi un blog pe care iniţiatorul l-a denumit „Gutău Eliberat"

La una din televiziunile locare se strânseseră până în această dimineaţă aproximativ 500 de semnături de la oamenii care ar vrea să îl vadă pe edilul încarcerat Mircia Gutău pe lista cetăţenilor de onoare ai Râmnicului. „Oamenii pur şi simplu ne asaltează în secretariat. Spun că semnează pentru că vor să îl facă cetăţean de onoare, că apreciază ce a făcut pentru oraş", spune Amalia Constantinescu, redactor la respectiva televiziune. O altă listă cu semnături se găseşte în redacţia unui săptămânal local de unde am aflat că deja s-au strâns peste 250 de semnături. Iniţiativele de acest gen nu s-au oprit însă aici. Ieri a fost lansat pe Internet şi blogul „Gutău Eliberat", autorul rămânând până acum anonim. Din pagina de prezentare aflăm că: „Alti primari nu au facut nimic pentru orasul lor. Credeti ca ăia nu au furat? De ce să mă intereseze câtă avere are Gutău atâta timp cât trăiesc într-un oraş înfloritor". Mircia Gutău nu au uitat să lase un mesaj şi pe blogul personal, scris în ziua în care s-a predat poliţiei. "Nu există flagrant cu mine, ci doar cu viceprimarul. Nu cer mila nimănui, cer doar dreptate! Sunt convins că, în cele din urmă, conspiraţia care a stat la baza arestării mele va ieşi la iveală şi se va afla adevărul", scrie Gutău în ultimul său mesaj electronic la care zeci de râmniceni au postat comentarii, majoritatea de susţinere. „Îmi doresc să vă întoarceţi cât mai repede printre noi pentru a vă continua proiectele de reabilitare a Râmnicului", scrie Constantin Dimoiu în comentariul său. Există însă şi cetăţeni care afirmă că încarcerarea edilului a fost un lucru normal. Pe forumul unui ziar local Dragoş Constantin spune: „Cred că justiţia şi-a făcut datoria. Ce-i drept cu întârziere. Primarul ne-a luat ochii cu borduri, pavaje şi băncuţe când de fapt îşi derula propriile sale afaceri".


Oraş fără primar


Astăzi primăria din Râmnicu Vâlcea funcţionează fără a avea un şef al administraţiei. Pe adresa Prefecturii din Vâlcea nu au sosit încă documentele care să ateste condamnarea primarului de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, iar ordinul prin care mandatul lui Gutău se revocă nu a fost emis, spun reprezentanţii Guvernului în teritoriu. Apele sunt la fel de tulburi şi la primărie unde nici unul din cei doi viceprimari nu poate spune cu siguranţă cine îi va prelua atribuţiile lui Mircia Gutău. Potrivit Legii Administraţiei Publice locale, după revocarea mandatului primarului, Consiliul Local trebuie să se reunească în şedinţă extraordinară în maxim cinci zile pentru a alege un viceprimar care să preia atribuţiile primarului dar şi un consilier local care să devină viceprimar interimar. Aceeaşi lege arată că în termen de 90 de zile de la revocarea mandatului se organizează alegeri anticipate cu un singur tur de scrutin.


Incompatibil la cetăţean de onoare

Regulamentul de acordare a cetăţeniei de onoare, adoptat anul trecut de către Consiliul Local îl face incompatibil pe Mircia Gutău cu acest titlu. Una din prevederi interzice acordarea acesteia persoanelor condamnate penal sau cu dosare pe rol.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite