Se răcoresc cu apă şi rugăciuni, în biserici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Centrele de prim ajutor amenajate în pieţe sunt asaltate şi de râmnicenii care vor să îşi verifice tensiunea arterială

Ziua canicalură de ieri, în care temperatura a urcat la 33 de grade Celsius, a lăsat, în timpul amiezii, oraşul Râmnicu Vâlcea aproape pustiu. Tot mai puţini oameni s-au încumetat să circule pe străzi, majoritatea locuitorilor care încă nu au plecat în concedii mutându-se, cu mic cu mare, fie la ştranduri sau piscine, fie sub umbra deasă a copacilor din Parcurile Mircea cel Bătrân sau Zăvoi. Directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), dr. Maria Murăruş, ne-a spus: „Pentru a proteja populaţia de caniculă, în locuri foarte aglomerate, în Pieţele din Nord, Ostroveni şi Piaţa Centrală, în sediile Administraţiei Publice locale, funcţionează trei Centre de prim ajutor. Un asistent de la cabinetele şcolare oferă un pahar cu apă persoanelor toropite de căldură, le ia tensiunea şi acordă primul ajutor până la sosirea Ambulanţei. În aceste centre, mulţi oameni merg doar să îşi verifice tensiune. Până azi (ieri, n.r.) nu s-au înregistrat cazuri de lipotimii în spaţiile publice". Anul acesta s-a renunţat să se mai amenajeze centre de prim ajutor în corturi din cauză că, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă nu poate pune la dispoziţie corturi în care să poată fi amenajate sisteme de aer condiţionat. „Primi care cădeau victime căldurii erau cei care acordau primul ajutor. Faţă de anii anteriori, temperaturile nu sunt mai mari, încadrându-se în limitele normale", a mai spus dr. Murăruş.


Potrivit siteului Vremea.ROL.ro, ieri, la Râmnicu Vâlcea, se înregistrau 33 de grade C., iar azi, maxima va atinge 34 de grade C. Pentru a veni în sprijinul locuitorilor, Prefectura Vâlcea a decis ca Arhiepiscopia Râmnicului să lase deschise toate lăcaşele de cult, pe timpul zilei. Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Râmnicului, preotul Emilian Groşenoiu, ne-a spus: „Noi am îmbrăţişat iniţiativa şi pentru că sunt zile caniculare, cei care vor să se răcorească sau vor să se roage, pot veni în biserici unde li se pune la dispoziţie şi un pahar cu apă rece. În permanenţă este o persoană care poate sta la dispoziţia celor care nu mai suportă căldură şi vor să se răcorească. Acţiunea va dura atâta vreme cât este cod de caniculă". Maria Curelaru, de 64 de ani, din Râmnicu Vâlcea, ne-a spus: „Eu am venit la piaţă şi am trecut şi pe la biserică. Răcoarea Domnului e mai binefăcătoare decât cea oferită de sistemele de ventilaţie".


Indicele de confort termic, în creştere


Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Vâlcea a demarat controale în toate societăţile pentru a vedea dacă sunt respectate măsurile de protecţie a personalului angajat. Dacă indicele de confort termic depăşeşte valoare absolută de peste 80, angajatorii trebuie să ofere apă plată sau apă minerală angajaţilor, să reducă efortul fizic al acestora sau să împartă programul de lucru în două etape, până la ora 11.00 şi după ora 17.00, astfel încât să se evite disconfortul creat de caniculă. Inspectorul şef al ITM Vâlcea, Ion Nicolaescu, ne-a spus: „Noi am făcut controale însă nu am descoperit deficienţe de la abaterile acestei ordonanţe. Condiţia este ca indicele să fie depăşit două zile consecutiv, iar acest lucru se va întâmpla cel mai probabil în următoarele zile".
Dr. Maria Murăruş, directorul DSP Vâlcea, spune că în această perioadă de caniculă nu au existat sesizări în legătură cu produse alimentare care să încalce normele în vigoare, iar controalele făcute în ştranduri nu au scos la iveală deficienţe grave. „În toate ştrandurile din Râmnicu Vâlcea şi din staţiuni controlate nu au fost descoperite nereguli grave care să impună luare măsurii de închidere a acestora. Doar la ştrandul din Ocniţa inspectorii au găsit deficienţe în ceea ce priveşte asigurarea curăţeniei. În următoarele zile urmează alte controale la ştranduri şi piscine, în echipe complexe din care vor face parte şi reprezentanţii Prefecturii, ai Oficiului pentru Protecţia Consumatorului şi ai Gărzii Financiare".

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite