Râmnicu Vâlcea: Schitul Ostrov, mănăstirea din ape

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Râmnicu Vâlcea: Schitul Ostrov, mănăstirea din ape
Râmnicu Vâlcea: Schitul Ostrov, mănăstirea din ape

       Sute de turişti vizitează, zilnic, Schitul Ostrov ridicat pe insula care îi poartă numele, de pe râul Olt, în centrul oraşului Călimăneşti.

     

       Schitul Ostrov a fost ridicat de Neagoe Basarab şi doamna Despina între anii 1512-1521 şi este atestat documentar de domnitorul Radu cel Mare. Mănăstirea din ape,  este primul lăcaş de cult de maici din Ţara Românească. Biserica poartă hramul  „Naşterea Maicii Domnului”. Ea este simplă, modestă şi se apropie prin dimensiuni de vechiul stil românesc al secolului al XVI-lea. Ea este clădită din piatră de râu şi cărămidă. Pictura murală este realizată între anii 1752-1760. Se remarcă tabloul care îi reprezintă pe Neagoe Basarab, doamna Despina şi copiii lor Teodosie şi Ruxandra. Trei din icoanele pe lemn dăruite de ctitori bisericii, care  reprezintă pe Sfântul ierarh Nocolae, Sfinţii Simion şi Sava şi coborârea de pe Cruce , îmbogăţesc azi colecţiile Muzeului de Artă al României.

  Insula a fost înălţată cu şase metri

   În biserică se păstrează o icoană făcătoare de minuni cu Maica Domnului care a fost refăcută în anul 1791. „Am venit aici să mă închin la icoana Maicii Domnului care face minuni. Mă rog pentru sănătate în primul rând şi pentru realizarea copiilor mei pe plan profesional”, spune Maria Stroie din judeţul Argeş, aflată în trecere prin Vâlcea. La sfârşitul anilor 70, datorită lucrărilor de amenajare hidroelectrică pe râul Olt, insula pe care se află Schitul Ostrov a fost înălţată cu aproximativ şase metri. Atunci au fost distruşi fagi, stejari şi brazi seculari. S-a ridicat în acea perioadă şi biserica şi s-au refăcut anexele. În zonă s-au refăcut replantări şi există acum 47 de specii de arbori şi trandafiri. Insula se află la 150 de metri în aval de baraj. Pictura murală a Schitului a fost restaurată între 1987- 1988 de Viorel Grimalschi, iar în 5 iulie 1989, lăcaşul a fost reînfinţat de P.S. Gherasim Episcopul Râmnicului, redevenind loc de închinăciune al cultului ortodox.  

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite