Râmnicu Vâlcea: Sandra Brânzaru scrie poezii de la cinci ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De mică a citit şi a scris, uimindu-şi părinţii şi profesorii cu talentul său. Prima sa carte este un volum de poezie, dar spune că urmează un roman.

Încă din primii ani ai vieţii Sandra a fost atrasă de lucrurile noi. Povesteşte că de la vârsta de patru ani a învăţat să citească şi că prima ei poveste citită a fost „Prostia omenească" de Ion Creangă. „Am început să citesc de mică, iar acest lucru m-a făcut să caut să înţeleg. Cred că a citi este sinonim cu a înţelege. La patru ani „Prostia Omenească" m-a determinat să vreau să înţeleg noţiunea şi conceptul de prostie", povesteşte Sandra. Ea spune că s-a apucat de scris pe la cinci ani şi că a învăţat aproape singură toate literele. „Desigur, ştiam să scriu doar cu litere de tipar, iar prin clasa I a fost cam dificil să învăţ şi litere mici de mână", explică tânăra. Ea spune că a fost atrasă încă din copilărie de poezia simbolistă şi că majoritatea versurilor sale se pot încadra în acest curent.


Vrea să publice un roman


Prima sa carte de poezii, intitulată „Somn de Fluture", a fost lansată în anul 2008 şi cuprinde poeme compuse de Sandra în timpul liceului. „A fost un fel de conspiraţie această carte. Eu nu ştiam că o să apară. A fost o conspiraţie între mama mea şi doamna profesoară Marinela Capşa, ce au pus la punct toate detaliile pentru ca acest volum să vadă luminile tiparului", explică tânăra autoare. Ea mai spune că scrie atunci când simte că are ceva de spus, când încearcă să transforme lucrurile concrete ce o înconjoară în noţiuni abstracte şi invers. „Tema principală din poeziile mele sunt eu şi trăirile pe care le experimentez în fiecare zi. Descopăr mereu lucruri banale şi nu îmi place acest lucru aşa că le transform prin poezie în concepte interesante", explică tânăra poetă. Spune că autorul ei preferat este Nichita Stănescu, dar asta nu înseamnă că versurile ei sunt inspirate din cele ale marelui poet. În acest an Sandra Brânzaru afirmă că lucrează la un roman. „Este vorba de un roman psihologic ce va fi publicat la un moment dat. Tratează tema puseelor de adrenalină", povesteşte Sandra care însă nu doreşte să dezvăluie mai mult din noua sa creaţie. Tânăra spune că nu va mai publica poezie, chiar daca asta nu înseamnă că nu va mai scrie versuri. „O să mă axez mai mult pe proză pentru că asta simt în acest moment", afirmă Sandra. Dincolo de versurile şi proza sa Sandra îşi ocupă timpul cu prietenii dar şi cu sala de fitness. Spune că trebuie să rămână mereu în formă şi că imaginea poetului sedentar, fără nici un fel de altă activitate nu mai este demult la modă.


Întrebări şi răspunsuri:


Cum se împacă şcoala cu scriitura?


S.B. Nu am probleme în acest sens. Cele două se întrepătrund până la un loc. Am participat la mai multe concursuri, am scris pentru revistele literare ale liceului meu, deci cred că se împacă foarte bine.


Ai surse de inspiraţie?


S.B. De cele mai multe ori inspiraţia îmi vine instinctiv. E un dat, un talent, dacă îi putem spune aşa. Scriu despre ceea ce mă înconjoară, dar mai mult la nivel de simbol şi sentiment.


Ce-i place: Iubeşte muntele, mai ales iarna, atunci când merge alături de familie pentru snowboarding. Îi plac sporturile de iarnă şi mersul la sala de fitness.
Ce nu-i place: Spune că nu ar vrea ca într-o zi să se trezeazscă şi să constate că s-a oprit din a evolua.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite