Sănătate în comă. Spitalele din Vâlcea luptă pentru supravieţuire

0
Publicat:
Ultima actualizare:

FINANŢARE. Spitalul Judeţean de Urgenţă, Maternitatea dar şi unităţile medicale din Horezu şi Drăgăşani se luptă să supravieţuiască. Situaţie dramatică pentru cadrele medicale şi pacienţii din spitalele vâlcene, care au primit o finanţare minimă în acest an.

Spitalele din Vâlcea ar putea ajunge în colaps, în ultimul trimestru al anului, dacă nu vor primi finanţarea necesară de la Casa Naţională de Sănătate. Situaţia cea mai gravă se întâlneşte la Maternitate, care a primit doar 5,7 milioane de lei în acest an, un buget aproape pe jumătate din cel necesar funcţionării pe un an. Cam în aceeaşi situaţie se află şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Vâlcea care a primit cu 7,1 milioane de lei mai puţin faţă de suma alocată anul trecut. Tot pe linia de plutire se menţin şi unităţile medicale din Horezu şi Drăgăşani. „O soluţie pentru salvarea unităţilor medicale din judeţ ar fi aceea ca ele să fie ajutate şi de Consiliul Judeţean şi de Consiliile locale", afirmă Rodica Mărginean, preşedintele Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Vâlcea. Spitalul Judeţean de Urgenţă, cea mai mare unitate medicală din judeţul Vâlcea, are în prezent datorii de 1,5 milioane de lei. De asemenea, Spitalul de Obstetrică-Ginecologie are şi el datorii în valoare de 1,1 milioane de lei şi nu a semnat nici contracul cu CAS pentru că urmează să fie comasat cu Spitalul de Urgenţă. „Deocamdată nu am semnat nimic pentru că urmează să ne comasăm", spune doctorul Marian Stoica, managerul Maternităţii. Nici această comasare nu va rezolva însă probelemele financiare cu care se confruntă spitalul.


Bani prea puţini pentru Maternitate


Managerul unităţii medicale spune că banii pe care îi primesc de la CAS nu sunt de ajuns pentru funcţionarea maternităţii. „Sumele de la Casa de Asigurări de Sănătate asigură numai jumătate din necesarul unei luni, iar până la finalul anului Maternitatea are la dispoziţie doar un milion de lei, o sumă infimă pentru nevoile spitalului, având în vedere faptul că suma necesară în fiecare lună pentru funcţionare este 800.000 de lei", completează Marian Stoica. În urma semnării contractului-cadru pentru anul 2011, spitalele vâlcene vor primi în total doar 90 de milioane de lei de la Casa de Asigurări. Dintre cele şapte unităţi spitaliceşti din Vâlcea, cei mai mulţi bani vor reveni Spitalului Judeţean de Urgenţă şi celor două spitale de bolnavi cronic de la Drăgoeşti şi Mihăeşti, care vor avea acelaşi buget ca şi anul trecut. Şefa CAS Vâlcea a declarat că bugetul pe 2011 este insuficient, iar spitalele nu vor putea acoperi cheltuielile cu utilităţile şi salariile fără ajutorul autorităţilor locale şi judeţene. ,,Pentru faptul că oamenii îşi cumpără medicamente la orice internare în spital nu-i de vină Consiliul Judeţean Vâlcea Trebuie să restrâng cheltuielile la alţii ca să le rezolv pe cele de la spitale. Nu sunt eu vinovat pentru medicamentele care trebuie cumpărate de pacienţi", afirmă Ion Cîlea, preşedintele CJ Vâlcea.


Spitalul Judeţean de Urgenţă, menţinut pe linia de plutire


Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Vâlcea se află în prezent într-o situaţie delicată şi are probleme cu finanţarea pe trimestrul al patrulea. Noua formulă de calcul aplicată de Ministerul Sănătăţii privind plătirea serviciilor medicale dă bătăi de cap şi conducerii Spitalului Judeţean care, prin această măsură, are un buget mai mic cu 7,1 milioane de lei în acest an. ,,La SJU, suma contractată este de 538 de miliarde lei vechi, iar suma pentru servicii spitaliceşti în 2010 a fost de 609 miliarde. Avem un minus de 7,1 milioane", mai afirmă Ion Cîlea. Pe lângă acestea spitalul are datorii către furnizori, în valoare de 12,4 milioane de lei. Managerul SJU Vâlcea, Georgeta Sălişte recunoaşte gravitate acestei situaţii, dar speră să primească banii de la CAS. ,,O să primim cu siguranţă bani, pentru că nu poate să stea spitalul fără să funcţioneze în trimestrul al patrulea, unde sunt sumele aproape de zero", afirmă Georgeta Sălişte. Nici spitalele din Horezu şi Drăgăşani nu au o situaţie foarte diferită în ceea ce priveşte finanţarea în acest an. Ambele unităţi au trimestrul al patrulea descoperit şi aşteaptă o rectificare bugetară care să le permită menţinerea funcţionării.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite