Salubrizarea judeţului rezolvată în al doisprezecelea ceas

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Râmnicu Vâlcea a semnat, într-un final, adeziunea la Asociaţia necesară absorbirii a 27 de milioane de euro pentru sistemul de management al deşeurilor din toate localităţile judeţului.

În ultima clipă au aprobat aleşii locali aderarea municipiului Râmnicu Vâlcea la Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Salubrizare Vâlcea. Cei 27 de milioane de euro, puşi la dispoziţie de către Uniunea Europeană pentru dezvoltarea unui sistem civilizat de management al deşeurilor în întreg judeţul au stat, vreme de un an, pe muchie de cuţit. Primăria Râmnicului a acceptat la doar câteva săptămâni distanţă de termenul final acordat de Ministerul Mediului pentru îndeplinirea procedurilor, să îşi pună parafa pe contractul de asociere. Potrivit edilului-şef Romeo Rădulescu, municipalitate a fost împiedicată să facă acest pas mai devreme din cauza faptului că, la nivelul oraşului, se implementează deja un program de management al deşeurilor, finanţat de această dată prin intermediul programului ISPA. „Se ştie foarte bine că am primit nişte bani din fonduri europene pentru sistemul de salubrizare al oraşului şi pentru rampa ecologică de la Feţeni. Pentru ca noi să ne asociem în ADI Salubrizare trebuia să primim acceptul Comisiei Europene. Dacă noi intram în acest proiect, de unde vin alţi bani, pe alt program, era posibil să ni se ceară să dăm înapoi fondurile primite. Acum că avem undă verde putem semna asocierea fără nici o problemă", explică Romeo Rădulescu.


„Executivului i-a venit mintea la cap"
În cadrul şedinţei de Consiliu Local în care s-a aprobat semnarea aderării la ADI Salubrizare consilierii locali din opoziţie au afirmat că acest act ar fi putut fi făcut şi mai înainte, mai ales că, executivul ale precedente în ceea ce priveşte întârzierea în aderarea la asociaţii iniţiate de Consiliu Judeţean Vâlcea. „Mă bucur că nu a trebuit să aşteptăm patru ani, ca în cazul fuziunii Apavil Acvarim. Noi (grupul consilierilor PNL) am susţinut semnarea acestui document şi în luna mai şi în luna iunie a acestui an în pofida faptului că executivul nu o considera oportună. Mă bucur că executivului i-a venit mintea la cap", a afirmat consilierul local Eduard Vârlan.


Aproape de data limită
ADI Salubrizare are ca principal obiectiv absorbţia unor fonduri europene în valoare de 27 de milioane de euro, bani necesari înfiinţării la nivelul tuturor localităţilor din judeţ a unor sisteme de gestionare a deşeurilor care să lucreze integrat cu rampele de colectare şi precolectare. Potrivit reprezentanţilor Consiliului Judeţean Vâlcea, iniţiatorul acestui proiect, data limită până la care documentaţia trebuia înaintată spre avizare Ministerului Mediului, organismul intermediar în acest caz, este de 1 septembrie. Urmează ca până la sfârşitul acestui an aplicaţia să fie depusă la Comisia Europeană.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite