Râmnicu Vâlcea: Portret. Constantin Drăghici a cantat fostului ambasador al SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Râmnicu Vâlcea: Portret. Constantin Drăghici a cantat fostului ambasador al SUA
Râmnicu Vâlcea: Portret. Constantin Drăghici a cantat fostului ambasador al SUA

Primarul din Amărăşti a înfiinţat un grup folcloric cu care a cântat în Vestul Europei, următorul turneu fiind Canada. Fostul ambasador al SUA a fost încântat de repertoriul grupului.

Profil
NĂSCUT. 9 februarie 1969, la Amărăşti, Vâlcea
STUDII. Facultatea de Geografie, Sibiu
IDEALURI.Vrea să promoveze prin muzica populară locurile unde a copilărit şi să realizeze un videoclip cu „Haiducii de la Amărăşti”.

Constantin Drăghici este „haiducul” şef al grupului focloric „Haiducii de la Amărăşti” şi primarul localităţii. Pasiunea sa pentru cântec a moştenit-o de la părinţii săi. „Tata era învăţător în sat, iar mai apoi a absolvit facultatea şi a devenit profesor de istorie-geografie, iar mama a fost educatoare. Cântau amândoi părinţii, dar, doar în familie”, povesteşte edilul, care are ca membru în grupul său pe inginerul agronom din Primărie,pe fostul secretar, un întreprinzător, particular, profesori dar şi oameni simpli de-ai locului. Primarul a cântat până în urmă cu zece ani doar cu prietenii, pe la sindrofii. Ideea de a înfiinţa un grup folcloric i-a venit fratelui său, Cornel, în prezent ofiţer de Poliţie şi purtător de cuvânt la Info Trafic. „Pe aici, prin zonă, au fost cîndva haiducii lui Iancu Jianu, aşa că ideea de a înfiinţa un grup căreia să-i spunem «Haiducii» a fost a lui Cornel. Noi am venit cu completările şi am ţinut morţis să-i spunem «de la Amărăşti» şi aşa s-a născut grupuli”, spune Constantin Drăghici. Cum aveau nevoie de un cunoscător în materie, profesorul de muzică din sat, Constantin Samovei a fost primul învăţăcel. Au urmat apoi şi alţi, mult mai şcoliţi, precum regretaţii profesori şi culegători de folclor Marin Brânaru şi Ilie Zugrăvescu, iar orchestraţia este semnată de profesorul Constantin Ceauşu, în prezent profesor de la Liceul Gib Mihăescu din Drăgăşani.

Haiducii vor pleca în Canada

„La un moment dat, grupul avea şi 50 de persoane, dar s-au triat şi mulţi şi-au dat seama că nu fac faţă, iar cu timpul am mai rămas doar 15. Cel mai tânăr membru al grupului are 17 ani şi este elev la liceu, iar cel mai în vârstă este pensionar şi are 67 de ani. Melodiile le culegem de la bătrânii, fie pe telefon, fie pe reportofon”. „Haiducii de la Amărăşti” au fost plecaţi într-un turneu în Europa de Vest, în Austria, Belgia, Olanda, Franţa. „ Am fost foarte bine primiţi, iar anul acesta suntem deja în tratative să mergem într-un turneu în Canada”, a spus edilul.

Ambasadorul Guest i-a ascultat cântând într-un cort de campanie

La invitaţia „Haiducilor de la Amărăşti”, fostul ambasador al SUA în România, Michael Guest a vizitat comuna, fiind oaspete de seamă la „Târgul de la Amărăşti”, la 20 iulie 2003. „Eram la o manifestare la Muzeul Astra din Sibiu, când serveam masa într-un cort de campanie. Acolo a venit şi domnul ambasador Guest, căruia i-am cântat împreună cu taraful de la Mihăeşti. I-a plăcut foarte mult şi ne-a trimis felicitări. Am zis apoi ce-ar fi dacă i-am trimite o invitaţie să vină la Amărăşti, lucru care l-am făcut în vara lui 2002. Ne-a trimis un răspuns dioplomatic, la începutul anului următor, că dacă agenda de lucru îi va permite, va veni la Amărăşti. Cu o săptămână înainte, ne-a trimis o altă scrisoare prin care confirma, cu certitudine, că vine la Amărăşti. Şi atunci am început să ne pregătim şi mai temeinic, pentru a-l primi aşa cum se cuvine”, povesteşte şeful „haiducilor”, un om corect, punctual, îndrăgostiti de muzica populară tradiţională.

Întrebări şi răspunsuri:

Care este repertoriul muzicii pe care o promovaţi?

C.D. Faptul că membrii grupului sunt oameni simpli, ţărani dar şi intelectuali, care nu au fost şlefuiţi la şcolile înalte ale muzicii, fac ca repertoriul nostru să nu fie unul de conjunctură, prelucrat, el izvorând din bucuria manifestărilor tradiţionale din lumea satului.

Cum este să cânţi în vremuri de criză?

C.D. Muzica se face cu foarte multă pasiune. Este foarte adevărat că pentru a scoate albume sau videoclipuri îşi trebuie ceva bani. Videoclipul pe care vrem să-l scoatem ne depăşeşte bugetul. Am scos două albume şi suntem în prgătirea celui de-al treilea.

Ce-mi place

Am jucat fotbal de performanţă la CSM Drăgăşani şi chiar şi acum sunt pasionat de acest sport şi nu numai. Aş fi încântat să am mai mult timp să călătoresc. Îmi plac punctualitatea şi  corectitudinea.

Ce nu-mi place

Sunt „pornit” împotriva minciunii şi a neseriozităţii oamenilor. Dacă urmează să mă întâlnesc cu cineva şi acela nu vine, înseamnă că pentru mine şi-a pierdut credibilitatea. Chiar şi pe cumnatul meu, care a întârziat la o filmare, nu l-am aşteptat.


 

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite