Rromii din Câineni vând inele de tinichea şoferilor de pe Valea Oltului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Începerea lucrărilor la Viaductul Râul Vadului va fi o mană cerească pentru escroci. Niciunul dintre rromii nu a ajuns în instanţă, cel mult a prestat muncă în folosul comunităţii la primăria Câineni

Valea Oltului este în acest moment nu doar locul unde nervii şoferilor sunt întinşi la maxim din cauza lungilor aşteptări la semafoarele care opresc circulaţia la Viadcutul Cârligul Mic, unde se execută lucrări de reabilitare, dar şi un tronson de drum european unde abundă escrocii, vânzători de ştifturi, cerşetorii şi prostituatele. Cei mai mulţi rromi vânzători de inele sau ghiuluiri din tinichea sunt la Câineni. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Vâlcea, scms. Emilian Muşulete, ne-a spus: „Îmbrăcaţi într-o ţinută vestimentară decentă, persoanele care comit acest gen de infracţiuni, de cele mai multe ori de etnie rromă, folosesc autoturisme înmatriculate în străinătate. De regulă, opresc maşinile pe marginea străzii, ridică capota şi fac cu mâna participanţilor la trafic pentru a opri şi a le acorda ajutor. Invocând o defecţiune tehnică, sau că au rămas fără benzină, escrocii, care de multe ori vorbesc într-o limbă de circulaţie internaţională, îşi oferă inelul sau ghiulul de pe mână, contra unei sume de bani pe care o primesc de la «bunul samaritean»".


Arab înşelat cu ştifturi pentru care a plătit 100 de euro


Şeful Poliţieioraşului Brezoi, cms, şef Constantin Volintiru, ne-a spus: „Facem acţiuni aproape zilnice pentru a stopa acest fenomen. Ultimul care a căzut în plasa vânzătorilor de ştifturi a fost un cetăţean arab, care a fost înşelat cu 100 de euro, bani pe care am reuşiut să-i recuperăm. Pentru a fi mult mai credibili, vânzătorii de ştifturi prezintă cărţi de vizită pe care scrie că sunt angajaţi în funcţii importante la cine ştie ce showroom de maşini. Dacă cetăţenii care opresc sunt români, cei care înşeală vorbesc într-o limbă alambicată, în care folosesc cuvinte germane, turceşti sau din limba specifică etniei lor. În ultimele şase luni am dat peste 60 de sancţiuni, dar fenomenul este departe de a fi stopat".


Escrocii, trubaduri prin Europa


Dosarele penale făcute de către poliţişti cu propunere de începerea urmăririi penale, nu ajung niciodată în instanţele de judecată, ele primimd scoatere de sub urmărirea penală, cel mult escrocii alegându-se cu o amendă contravenţională. Primarul localităţii Câineni, Ion Nicolae, ne-a spus: „Aceşti indivizi care se ocupă cu astfel de practici nu au posibilitatea să îşi plătească amenzile, iar o parte dintre ei au depus muncă în folosul comunităţii, fie la săpatul rigolelor, la curăţenie în cadrul Primpriei. De cele mai multe ori, nu ai de unde să îi iei. Stau câteva luni în străinătate, vin câte o săptămână două aici, la înşelat, şi iar îşi iau tălpăşiţa. Au atât de multe rude, că nu sunt niciodată aceeaşi, mereu apar alţii". Începerea lucrărilor la Viuaductul Vadului, va fi încă o oportunitate pentru escroci să îşi intensifice acţiunile de păcălire a participanţilor la trafic.


Cerşetorii fac naveta la Viaductul Cârligul Mic


La Viaductul Cârligul Mic, unde se efectuează lucrări de reabilitare şi unde în prezent zilnic se formează cozi de maşini de şapte-opt kilometri, cerşetorii din Valea lui Stan sunt zilnic prezenţi la datorie. Şeful Poliţiei Călimăneşti, cms. şef Emil Găitănaru, ne-a spus: „Majoritatea celor care sunt trimişi la cerşit sunt copii. Acum câteva zile am strîns mai mulţi dintre ei, înainte de a apuca să coboare din autobuzul cu care fac naveta. Este riscat că dacă alergi să-i prinzi şi fug printre maşni, pot fi accidentaţi. I-am predat la Primăria Brezoi serviciuluii de asistenţă socială, care urma să înştiinţeze părinţii, dar fenomenul se repetă". Cum lucrările la viaduct par să înainteze cu viteza melcului, tot mai multe voci acreditează idee că acestea se vor finaliza la 15 noiembrie, dar nu se specifică anul. „Cu câţiva muncitori care mută un semafor şi alţi câţiva, printre care pe unul l-am văzut cum scurma cu un cuţit sub o dală, Valea Oltului nu are şanse să fie finalizată în termen" ne-a spus Ghoerghe Arnautu, 48 ani, din Sibiu, conducător auto.



Ultimul care a căzut în plasa vânzătorilor de ştifturi a fost un arab, înşelat cu 100 de euro, bani pe care am reuşiut să-i recuperăm", cms. şef Constantin Volintiru, şeful Poliiei Brezoi

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite