Râmnicu Vâlcea: Ana Maria Roşianu este atleta campioană care vrea să alerge şi după infractori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Râmnicu Vâlcea: Ana Maria Roşianu este atleta campioană care vrea să alerge şi după infractori
Râmnicu Vâlcea: Ana Maria Roşianu este atleta campioană care vrea să alerge şi după infractori

A participat până acum la 16 competiţii internaţionale şi numai anul acesta a câştigat zece medalii. Despre sport spune că înseamnă 90 la sută talent şi zece la sută muncă asiduă.

Tânăra adolescentă a Colegiului Mircea cel Bătrân spune că i-a plăcut sportul încă de mică, aşa că, încă din clasa I-a avea rezultate foarte bune la întrecerile sportive. „Nu, nu moştenesc pe niciunul dintre părinţi. Doar că bunica mea şi-a dorit ca mama să facă sport, dar uite că a făcut nepoata ei”, spune Ani. Încă din clasele de gimnaziu, în competiţiile la care a participat la nivel naţional, s-a clasat în primele locuri. Fără să fie înscrisă la o şcoală cu profil sportiv, eleva s-a încununat de laurii succesului. „În clasa a VII, la categoria mea de vârstă eram campioană naţională la atletism”, menţionează.

image

Zece medalii de la începutul anului

Cele mai bune rezultate le-a obţinut la Balcaniada din Turcia, unde la 60 de metri a ieşit cea mai bună alergătoare, obţinând medalia de aur, iar anul acesta la Campionatul Mondial din Italia s-a clasat pe locul trei la ştafetă, iar la Balcaniada din Grecia, a obţinut argint la individual şi broz la ştafetă. În total, numai în acest an, Ani a obţinut zece medalii şi a participat, de-a lungul carierei, la 16 competiţii internaţionale. „Este înălţător să ieşi pe primul loc şi să te privească cu admiraţie o mare de oameni pentru meritele tele. Şi când am văzut că eram pe podium, lângă americani, chiar că trăieşti cu senzaţia că nu au fost în zadar toate eforturile depuse de tine”, se destăinuie sportiva. Caracter extrem de puternic, pe măsura unei sportive foarte ambiţioase, Ani mai intră din când în când în conflict cu cei din jur, cu mama ei, recunoscând că uneori este foarte... clonţoasă.

image
image

40 de lei/zi, oxigenul de care avea nevoie

Atleta vâlceană face parte din lotul Federaţia Române de Atletism, alături de un alt coleg de la acelaşi colegiu, Adrian Consatntin Mihăescu. Cei doi primesc timp de un an o bursă de 40 de lei/zi şi o masă caldă, bani pe care să-i ajute pentru obţinerea de cât mai bune performanţe. „Era foarte greu să ne descurcăm doar cu banii de la părinţi, echipamentele costă foarte scump, plătim destui bani în cantonamente, în deplasări, aşa că aceşti bani sunt o gură de oxigen bine primită”, a mărturisit Ani. Cei mai buni timpi înregistraţi, cronometraţi electronic, au fost la 60 m. de 7,81 secunde, iar la 100 m. de 12.04 secunde. O întreb pe Ani dacă în competiţiile internaţionale a legat prietenii cu sportivi de alte naţionalităţi şi care este reacţia pe care o trăieşte atunci când se află în întrecere cu aceaştia: „Din această categorie, prietena mea cea mai bună este o turcoaică. Atunci când am învins-o, m-am bucurat enorm. Asta nu înseamnă că acum nu mai suntem prietene”, a spus atleta care ar vrea să devină poliţistă şi să alerge după infractori.
Propune web. Mai multe poze cu atleta puteţi vedea pe valcea.adevarul.ro

profil

NĂSCUTĂ. 14 septembrie 1993, în Râmnicu Vâlcea
STUDII. Elevă clasa a X-a, Colegiul Mircea cel Bătrân
IDEALURI. Să participe la Mondialele din 2012

image

Ce-mi place.

Pe lângă faptul că fac multă mişcare, mă deconectez stând în aer liber. De regulă mă relaxez foarte mult citind literatură beletristică.

Nu-mi place.

Sunt împotriva celor care mă cicălesc, a celor care mă contrazic dar şi a celor care nu se ţin de cuvânt, a mincinoşilor, a oamenilor care nu au caracter. Nu-mi place să fiu fotografiată.

Întrebări şi răspunsuri

image

Cum se împacă sportul cu matematica şi fizica?

Este adevărat că sunt elevă la profilul de matematică-fizică şi sportivă în acelaşi timp. Cred că pentru a fi un bun atlet, trebuie să fii şi un licean care să-ţi meargă mintea, iar fizica chiar îmi place.

Ce înseamnă pentru tine sportul?

În primul rând pentru a fi un atlet foarte bun trebuie să fi foarte disciplinat, iar pe lângă asta şi foarte multă muncă. Sportul înseamnă 90 la sută talent, iar 10 la sută muncă asiduă, antrenamente pe care le fac fie pe terenul şcolii, în standurile de pregătire, pe Dealul Capela.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite