Râmnicu Vâlcea: Revărsările de saramură au înecat turismul la Ocne

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Râmnicu Vâlcea: Revărsările de saramură au înecat turismul la Ocne
Râmnicu Vâlcea: Revărsările de saramură au înecat turismul la Ocne

Micile afaceri din Ocnele Mari se prăbuşesc odată cu tavanul cavernei cu saramură din câmpul I. Turiştii renunţă la concediile la băile cu sare de teama unei catastrofe, cu toate că realitatea este alta.

Proprietarii de pensiuni din Ocnele Mari se plâng că afacerile le sunt stricate de imaginea de dezastru mediatizată în ultimele săptămâni la adresa staţiunii vâlcene. „Tot ce se vede la televizor e craterul acela şi saramura. E normal ca turiştii să nu mai dorească să vină aici”, ne spune Maria Capră, proprietara pensiunii Capra din zona Ocniţa a straţinii. Femeia povesteşte că a deschis pensiunea încă din 1999 cu ocazia eclipsei de soare. Tot atunci a primit şi clasificarea de două margarete. Cu timpul, afacerea a început să meargă bine, mai ales că Ocnele este una din cele mai ieftine staţiuni Balneoclimaterice, renumită pentru proprietăţile curative ale apelor sărate. „Aveam rezervate locurile pentru întreaga vară. De când s-a întâmplat cu saramura mulţi şi-au anulat rezervările”, povesteşte Maria Capră. Proprietara de pensiune spune că faţă de anul trecut, numărul celor care s-au cazat în Ocne a scăzut foarte mult, mai ales că toţi sunt speriaţi de criza financiară.

Investiţii nerecuperate

Micii investitori spun că pentru a crea condiţiile necesare de cazare au pus la bătaie sume frumuşele de bani. Maria Capră povesteşte cazul unor tineri care şi-au încercat norocul cu o pensiune dar au dat greş din cauza dezastrului ecologic creat de saramura din caverne. „Au cumpărat un teren chiar lângă mine, au investit ceva bănuţi şi şi-au făcut o pensiune. Acum, când trebuiau să îşi amortizeze investiţia nu o mai pot face. Oamenii nu mai vin să se cazeze la Ocne de frica saramurii, de parcă ar inunda dintr-o dată tot oraşul, ceea ce este practic imposibil”, spune femeia. Localnicii susţin că imaginile difuzate la televizor legate de surparea cavernei de la Ocne au alungat şi puţinii turişti care au rămas. Radu Timofte deţine o terasă lângă strandul din centrul oraşului şi spune că ştirile alarmiste i-au sperat toţi clienţii. „Oricum faţă de anul trecut am avut foarte puţini clienţi. Foarte puţini turişti din alte judeţe vin la ştrand, mai mulţi sunt din Râmnic ori din localităţile apropiate, care îşi aduc totul de acasă, nu cumpără mai nimic. Vin doar la apa sărată”, spune patronul.

Codul Roşu nu a închis zonele de agrement

Primarul Petre Iordache a declarat recent că situaţia din Ocnele Mari nu este nici pe departe cea prezentată la televizor. „Pe timpul Codului Roşu nu s-a închis nimic în zonele de agrement. Turiştii au avut acces la ştranduri, la bazele de agrement, nu s-a întrerupt activitatea”, spune edilul din Ocnele Mari. Primarul afirmă că situaţia de la craterul de pe Câmpul I de Sonde este sub control, iar un accident ecologic nu se poate produce.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite