Râmnicu Vâlcea: Centru Universitar doar cu numele: Studenţii învaţă în filiale ale unor facultăţi din alte oraşe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un campus ar trebui să fie creat pe locul fostei Unităţi Militare de la Vlădeşti, dar de acest lucru se va ocupa Universitatea din Piteşti.

Un campus studenţesc ar trebui să se ridice din toamnă în fostele clădiri ale Unităţii Militare de la Vlădeşti. Iniţiativa, despre care autorităţile locale spun că ar trebui să transforme oraşul într-un centru universitar aparţine însă Universităţii de Stat din Piteşti, a cărei coducere doreşte extinderea actualei filiale deschisă în urmă cu câţiva ani la Râmnicu Vâlcea. „Am dat avizele pentru ca cei de la Universitatea din Piteşti să înceapă lucrările la campusul de la fosta Unitate Militară. Clădirile le-au fost transferate de către Ministerul Apărării în urmă cu doi ani", explică Romeo Rădulescu, primarul din Râmnicu Vâlcea. El mai afirmă că prin deschiderea acestui campul tinerii dotaţi vor rămâne în oraş, iar municipiul va devenii un centru universitar puternic. Surse oficiale din Universitatea Piteşti arată că, pentru început vor exista cinci facultăţi: filologie, economie, drept, informatică şi inginerie, iar pe parcurs se vor deschide şi alte specializări. Cu toate acestea, facultăţilor vor purta titulatura Universităţii de Stat din Piteşţi, ca filiale ale acetei instituţii de învăţământ superior.


Oraşul plin de filiale


În acest moment „centrul universitar" Râmnicu Vâlcea este reprezentat de fapt doar de filiale ale unor Universităţi de stat sau private din alte oraşe. În urmă cu şase ani Universitatea din Piteşti a deschis la Râmnicu Vâlcea specializare de limbi străine şi inginerie într-o filială ce a funcţionat până nu demult în una din clădirile Inspectoratului Şcolar Judeţean Vâlcea. Mai au filiale la Râmnic Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, Constantin Brancoveanu din Piteşti sau Spiru Haret.


Taxe ca la stat


În acest an universitar taxele de şcolarizare la facultăţile Universităţii Piteşti pot ajunge şi la 3000 de lei anual (chimie), majoritatea situându-se la 2500 de lei pe an. O concurenţă acerbă o face Universitatea C.Brâncoveanu, a cărei filială din Vâlcea există încă din anii 90, iar ale cărei taxe de se situează la un maxim de 1700 de lei anual.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite