Râmnicu Vâlcea: Revelion în rate pentru pensionari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de vârstnici au luat bani cu împrumut de la CAR pentru masa de Revelion Anul acesta numărul celor care au venit la ghişeele Casei de Ajutor s-a mărit. În aceste zile pensionarii au nevoie de bani pentru a pune ceva pe masă de Anul Nou.

Cu numai câteva ore înainte de trecerea dintre ani, la ghişeele Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor, vârstnicii aşteptau ultimele împrumuturi. „Am nevoie de ceva bani pentru Revelion şi Sfântul Ion. Nu mă împrumut foarte mult, doar cât să îmi ajungă de cheltuielile pentru aceste evenimente", ne spune Ionel Băcanu, un pensionar ce tocmai ridicase 400 de lei pe care îi va achita în rate până în luna aprilie. Asemenea lui, peste 800 de pensionari au solicitat împrumuturi în ultimele zile ale lunii decembrie. Grigore Răban, şeful CARP Vâlcea spune că au fost primite un număr de 861 de cereri de împrumut în luna decembrie, afluenţa mai mare fiind în a doua jumătate a acestei luni. „Oamenii se împrumută pentru că au nevoie de bani, mai ales acum de sărbători. Nu uitaţi că pensionarii îşi achită întotdeauna facturile la zi, îşi cumpără medicamente şi apoi cu ce le rămâne îşi organizează masa de sărbători. Mulţi vin şi îşi iau împrumuturi de câteva milioane pe care le achită la timp", spune Răban.


Mai multe împrumuturi în 2009


Datele celor de la CARP arată că în 2009 numărul celor care au solicitat împrumuturi a crescut cu aproximativ 400 de persoane. „În total valoarea împrumuturilor este de 13. 348. 728 de lei, cu aproximativ 3.143.000 de lei mai mult decât în 2008. Acest fapt se datorează faptului că s-a mărit şi plafonul maxim de împrumut, ajungând la 2500 de lei. Cu toate acestea nu foarte mulţi pensionari se încumetă să ridice o sumă atât de mare, în principal din cauza faptului că pensiile sunt foarte mici", mai spune Răban. Potrivit acestuia cele mai multe împrumuturi s-au făcut pe sume cuprinse între 400 şi 600 de lei, perioadele cu o afluenţă mare de solicitări fiind de Paşte şi în preajma sărbătorilor de Crăciun. „Criza s-a simţit foarte mult anul acesta. Pensiile pur şi simplu au îngheţat iar oamenii nu au mai putut lua împrumuturi prea mari. Se plătesc facturi, medicamente, unii chiar îşi ajută copiii şi nepoţii cu bani", declară şeful de la CARP.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite