Râmnicu Vâlcea: Vlad Andrei Ungureanu, micuţul violonist îndrăgostit de romanţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vlad Andrei Ungureanu
Vlad Andrei Ungureanu

Provine dintr-o familie de muzicieni, dar s-a lăsat ademenit pe calea muzicii de un frate mai mare. Îşi doreşte să cânte, într-o zi, alături de cei mai renumiţi instrumentişti din ţară.

NĂSCUT. 28 noiembrie 1999 la Călimăneşti, Vâlcea.
STUDII. Este elev în clasa a V-a la Şcoala Nr. 13 din Râmnicu Vâlcea.
IDEALURI. Să devină profesor de vioară.
Andrei povesteşte că s-a ambiţionat să meargă la cursuri de muzică după ce l-a ascultat cântând pe fratele lui mai mare. „Fratele meu a fost pentru mine un model. El m-a îndrumat şi m-a ambiţionat să mă apuc serios de studiul muzicii", îşi aminteşte băiatul. Astfel de aproximativ trei ani, Andrei studiază vioara alături de profesorul Ion Drăguşin. „Pot să spun că primele ore au fost extraordinar de dificile, dar cu timpul, m-am acomodat şi acum totul este foarte bine", mărturiseşte Andrei Ungureanu. Băiatul provine dintr-o familie de muzicanţi, şi bunicul său, dar şi tatăl şi unchiul fiind instrumentişti. „La noi în casă, muzica a fost mereu la loc de cinste. Noi suntem patru fraţi şi toţi ne-am dedicat studiului muzical. Unul dintre fraţii mei studiază acordeonul, altul ţambalul, iar eu şi încă un frate, vioara", povesteşte Andrei. Elevul mărturiseşte că cel mai mult îi plac melodiile lente, care sunt exact pe sufletul lui. „Una dintre favoritele mele este melodia «Pe lângă plopii fără soţ» şi întotdeuna o interpretez cu mare plăcere", mărturiseşte băiatul.


„Sârba oltenescă” i-a dat bătăi de cap


Cu toate acestea Andrei spune că a întâmpinat şi melodii care i-au dat ceva bătăi de cap până ce a reuşit să le înveţe.„Până acum cea mai grea melodie pe care am învăţat-o, a fost «Sârba oltenească». De obicei melodiile mai ritmate sunt şi cele mai dificile de cântat. Cel mai uşor am învăţat «Peliniţa», deşi este şi aceasta o melodie destul de ritmată", povesteşte băiatul. Andrei spune că muzica este pentru el un moment de delectare şi chiar dacă uneori mai întâmpină şi difivultăţi, niciodtă nu se lasă până când nu învaţă să interpreteze perfect cântecele. „Sunt destul de ambiţios şi ştiu că o treabă trebuie făcută bine atunci când te apuci de ea. Aşa este şi cu muzica, trebuie să studiezi mult şi să exersezi şi mai mult. Vioara este însă un instrument extraordinar de frumos", completează elevul. Acesta mărturiseşte că modelul său este interpretul de folclor Ion Lupu. „Îmi place foarte mult de vâlceanul Ion Lupu pentru că întotdeauna a ales să cânte numai folclor tradiţional, iar majoritatea melodiilor sale sunt culese de la bătrânii din satele vâlcene", mai spune Andrei Ungureanu. Elev silitor care încearcă să facă faţă cu brio încercărilor de zi cu zi de la şcoală, Andrei spune însă că înainte de toate, muzica rămâne pentru el pe primul loc. „Este adevărat că prefer să învăţ o melodie nouă, la vioară, decât să rezolv o problemă la matematică, dar asta nu înseamnă că neglijez şcoala. Întotdeauna încerc să am toate temele la zi şi nu pierd niciodată vreo lecţie importantă", mărturiseşte elevul.


Întrebări şi răspunsuri
Cum îţi petreci timpul liber?
Eu locuiesc la casă, în Jiblea şi îmi place foarte mult să stau la aer liber, în curte cu fraţii mei. Ne jucăm sau mergem în excursii. Consider că majoritatea copiilor ar trebui să petreacă cât mai mult din timpul lor în natură, la aer curat.


Cine este alături de tine şi te susţine să mergi mai departe cu muzica?
În primul rând, părinţii şi fraţii mei, dar aş dori să le mulţumesc celor două persoane care m-au îndrumat şi m-au ajutat să fac muzică. Este vorba despre fratele meu, cel mare, care m-a ambiţionat şi despre domunul profesor Ion Drăguşin.


Ce-i place
Adoră să studieze, să meargă la şcoală, să înveţe lucruri noi. De asemenea îi place să se plimbe alături de bunica lui.
Ce nu-i place
Nu suportă să i se atragă atenţia atunci când greşeşte. Nu-i plac persoanele mincinoase şi cele care nu sunt punctuale. De asemenea, nu-i place ciorba de tăiţei.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite