Râmnicu Vâlcea: Victor Matei e olimpic naţional la nai

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Matei
Victor Matei

 Păstrează tradiţia şi cultura românească pe care alte ţări nu o mai au. Consideră că fără muzica populară nu am mai fi români.

profil


NĂSCUT - 16 decembrie 1991 la Corabia, judeţul Olt.
STUDII - Clasa a XII-a la Liceul de Artă din Râmnicu Vâlcea, specializarea muzică
IDEALURI -Să devină un mare instrumentist şi să ajungă pe marile scene ale lumii.


  Victor Matei nu are pe nimeni în familie care cântă. „Pot spune că m-am apucat de muzică dintr-o greşală. Eram în clasa a V-a la Liceul Alexandru Ioan Cuza din Corabia. La acea vreme domnul profesor de nai, Ion Baracu, de la Şcoala Populară de Artă din Olt a zis că cine alege să studieze acest instrument va avea nota 10 tot anul. Am fost foarte încântat că voi avea numai 10 şi am mers să studiez naiul", povesteşte Victor Matei. La început i s-a părut greu. Cu teoria muzicală a fost mai complicat, dar cu mult studiu şi exerciţiu a început să îi placă. În clasa a VII-a a participat la primul concurs de nai „De la Drăgăneşti la vale" care s-a ţinut în judeţul Olt şi a obţinut locul II. În paralel, Victor a cântat şi la Clubul Copiilor din Corabia în taraful „Danubius" cu care a fost la Viena şi a reprezentat Râmânia. „La Viena ne-am prezentat tradiţia noastră şi am cântat muzică populară. Mie îmi place să păstrez tradiţia şi cultura noastră pentru că e frumoasă şi multe ţări nu mai au aşa ceva. Parcă nu mai suntem români dacă nu ascultăm muzică populară", declară elevul.


Vrea să continue ce a făcut maestrul Gheorghe Zamfir


  În clasa a VIII-a s-a transferat la Liceul de Artă din Râmnicu Vâlcea pentru că dorea să se specializeze. „În Olt nu e liceu de specialitate în muzică şi am luat decizia să vin aici să aprofundez naiul şi să continui ce a făcut maestrul Gheorghe Zamfir. Eu am fost puţin în urmă, dar cu ajutorul profesorilor de aici am recuperat", spune Victor Matei. Ca instrument naiul nu e scump, dar e pretenţios. „E printre cele mai grele şi dacă îl laşi necesită pe urmă foarte mult studiu. Dacă nu cânt o zi e ca şi cum am pierdut o săptămână întreagă", mărturiseşte elevul. Din clasa a X-a Victor a început să studieze mai mult naiul cu profesoara Claudia Iordache. Tot în clasa a X-a a obţinut şi premiul III la un concurs internaţional care a avut loc la Tulcea. În clasa a XI-a Victor a participat la Olimpiada Naţională de Muzică şi a obţinut locul I pentru interpretare la nai. Vara trecută a participat şi la festivalurile populare «Maria Tănase» la Craiova, „Maria Lătăreţu" la Târgu Jiu , dar nu a luat şi premii. „Trebuie să mai studiez ca să am performanţă",e de părere Victor. Acesta se pregăteşte acum pentru faza naţională a Olimpiadei de Muzică care are loc pe 8 aprilie şi speră să obţină tot locul I ca şi în 2009. „Dacă nu iau tot locul I mă bate domnul director", spune în glumă Victor. Zilnic studiază la nai câte trei, patru ore şi vrea să urmeze Conservatorul.


ce-i place


Să facă cât mai multă mişcare, să joace ping-pong, să alerge şi să stea pe Internet. Mâncarea preferată sunt ciorbele pe care i le găteşte mama lui.

ce nu-i place


Mentalitatea de azi pe care o au oamenii în privinţa modernizării care e aceeaşi din anii 60-70. Consideră că dacă rămânem aşa e grav. Nu îi place birocraţia din România.


Întrebări şi răspunsuri


Care sunt interpreţii tăi preferaţi?


V.M.: Gheorghe Zamfir pe plan instrumental. Din muzica populară îmi place Maria Tănase foarte mult şi Constantin Enceanu. Din muzica uşoară îmi place Andra şi Iris.


Ce instrumente mai studiezi?


V.M.: Mai fac pian la Liceul de Artă cu doamna profesoară Raluca Bogdan. Am încercat şi fluierul, nu e greu şi am învăţat două melodii.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite