Râmnicu Vâlcea: Vasile Popa scrie poezie pentru sătenii fără pereche

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Supranumit „Eminescu din Ştefăneşti", a făcut din vers antidot pentru timiditate şi luptă să refacă punţile dintre oameni, înfiinţând în comuna natală „Clubul Burlacilor"

Vasile Popa este un personaj atipic în lumea satului. Locuitorii îi spune „Eminescu" din Ştefăneşti, iar bărbatul se bucură de cuvintele elogiase care curg cu toptanul la adresa lui. În viaţa de zi cu zi, Vasile este agent de pază la o societate de pe platforma chimică a Râmnicului, iar în afara orelor de program este poet. „Am început să scriu versuri din timiditate. Primele poezii le-am scris la 20 de ani şi de atunci scriu mereu". Fost lăcătuş mecanic la o unitate industrială bucureşteană, unde confecţiona stâlpi de înaltă tensiune, Vasile a luat primele lecţii de poezie cu nume mari din literatură. „În aula Universităţii Culturale din Bucureşti i-am cunoscut pe Zoe Dumitrescu Buşuleanga, Edgar Papu, Alexandru Piru, Alex Ştefănescu, Lucian Avramescu, Ana Blandiana, Nina Casian. De două ori pe sătămână, câte patru ore, pluteam în universul poeziei. Seratele literare în compania «greilor» au rămas de neuitat" , spune poetul.


A corespondat cu Nadia Comăneci


Vasile a publicat primele seturi de poezii în presa locală a vremii, dar şi în publicaţii bucureştene. „Eu care am fost şi am rămas un timid, am găsit o porţită de comunicare prin scris. Într-un ziar naţional de mare tiraj (Scânteia tineretului) am publicat invitaţia, către toţi tinerii din România, la dialog. Aşa se face că am deschis o «Cutie a Pandorei» şi lansând diverse teme, fie sociale, istorice, religioase am primit şi trimis sute de scrisori. Printre cei cu care am corespondat a fost şi cunoscuta gimnastă Nadia Comăneci, acum plecată peste ocean. În trei luni de zile am primit peste 750 de srisori. Câteva provocări erau de genul: Cine eşti fu femeie? Dincolo de nume, dincolo de trup, dincolo de penajul multicolor al păsărilor, dincolo.... ", îşi rememorează poetul amintirile vremurilor de odinioară.


A înfiinţat „Clubul Burlacilor"


Ca şlefuitor al cuvintelor, Vasile nu a câştigat bani din pasiunea sa, ci din munca de agent de pază. „Nu este deloc uşor să întreţii o soţie bolnavă, să creşti patru copi, doi ai mei (un băiat şi o fată) dar şi două fete rămase singure după moartea surorii mele. Cu toate acestea, vreau să adun tinerii şi să dăm o nouă dimensiune comunicării", se destăinuie. Poetul a înfiinţat „Clubul burlacilor". „Clubul a luat fiinţă pe 18 martie şi invit toţi burlacii să se înscrie şi astfel au şansa să-şi găsească jumătatea" . Tot ca iniţiavă în lumea satului, poetul îi invită pe cei din breaslă, să se înscrie în Cenaclul literar Teodor Bălăşel şi să trimită propriile creaţii, însoţite de adresa persoanală şi două fotografii 3/4. „Cenaclul va fi unul prin corespondenţă, iar intenţia noastră este să descoperim valori, să schimbăm idei ".


Întrebări şi răspunsuri
Cum defineşti tu, în câteva cuvinte, femeia?
V.P. Pentru mine femeia este un cristal de cuarţ aruncată de bărbat în bătaia valurilor risipite. Aceste porvocări lansate în toată ţara mă făceau să intru în polemică cu mulţi oameni încât, prin 1982, a trebuit să le cer celor care doreau să corespondeze cu mine, să-mi trimită timbru pentru rambursarea corespondenţei.
Civilizaţia internetului a adus prejudicii poeziei?
V.P. În primul rând calculatorul a gonit tinerii din căminele culturale, din biblioteci, iar aceştia nu mai socializează între ei. Au dispărut serbările câmpeneşti, iar înstrăinarea populaţiei este cât se poate de evidentă.


Ce-i place
Se simte mereu atras de dorinţa de a comunica cu oameni, de a auzi în jurul lui lucruri pozitive care să-i umple inima de bucurie. Admiră simplitatea şi francheţea oamenilor, având mereu un ac împotriva celor care încearcă marea cu degetul şi apoi se declară exploratori.
Nu-i place
Detestă agresivitatea de orice fel, dar şi minciuna. Nu suportă oameni prefăcuţi, pe aceia care sub masca prieteniei îşi văd interesul indiferent de mijloacele la care recurg.


profil
NĂSCUT: 26 august 1964, la Ştefăneşti-Vâlcea
STUDII: 10 clase, şcoala profesională + Cursuri de poezie la Univesitatea Culturală Ştiinţifică Bucureşti
FAMILIE. Căsătorit, patru copii
IDEAL. Să înfiinţeze o revistă literară în lumea satului

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite