Râmnicu Vâlcea: Vasile Necşoiu, liceanul priceput la mecanică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este pasionat de motoare şi maşini încă din copilărie, când îşi însoţea tatăl pe şantiere. Vrea să devină inginer într-o mare companie.

Acum elev în clasa a XI-a la Grupul Şcolar Căpitan Pleşoianu, Vasile Necşoiu îşi aminteşte că pasiunea sa pentru mecanică s-a înfiripat pe vremea când era doar un copil. „Aveam doar cinci-şase ani şi tata, care lucra pe un buldoescavator, mă lua cu el pe şantiere. Eram din cale afară de vorbăreţ şi împuiam capul atât tatei dar şi maistului mecanic cu fel de fel de întrebări despre motoare, despre cum funcţionează anumite mecanisme. Vroiam să ştiu totul, să cunosc sufletul motoarelor". Ca să se „umple de meserie", adesea tatăl său îl punea să spele piesele motoarelor şi aşa i se întimpăreau mai bine în minte toate componentele unui motor. Ceea ce nu reuşea să afle pe şantier, Vasile găsea în cărţile de mecanică din biblioteca tatălui. Aşa se face că elevul a ţinut morţiş să urmeze un profil care să fie pe placul său: mecanic auto, tehnician în transporturi.


„Doctor" la microbuzul cu care făcea naveta


În clasa a VIII-a, Vasile spune că era destul de matur ca să-şi aleagă singur drumul în viaţă. „Erau multe licee cu profil mecanic în judeţ şi în Râmnicu Vâlcea, dar am venit la Grupul Şcolar Cpt. Pleşoianu pentru că aflasem că aici sunt cei mai buni profesori, iar directorul Grupului, domnul ing. Adrian Boureci ne vizitase şcoala şi reuşise să mă convingă că nu există o alternativă mai bună", povesteşte. Pe când făcea naveta cu microbuzul şcolii, Vasile da sfaturi şoferului. „I-am spus că microbuzul avea un zgomot suspect la schimbarea vitezelor şi la demaraj. Iar spusele mele s-au adeverit. Sincroanele şi inelul de blocare erau de vină", ne povesteşte.


Vrea să cunoască „inima" motoarelor


În lunile aprilie şi noiembrie 2010, elevul a vizitat fabrica de autoturisme Dacia Logan, de la Mioveni, într-un proiect intitulat sugestiv «Autoturismul, prieten sau duşman». „Pentru mine autoturismul a rămas prieten. Cu toate că mecanica nu este o meserie tocmai curată, vreau să urmez Politehnica şi să devin inginer mecanic, să aprofundez studiul în domeniul motoarelor". Anul acesta, la faza judeţeană a concursurilor profesionale, în specializarea mecanic auto, la care au participat cei mai buni elevi vâlceni pasionaţi de motoare, Vasile Necşoiu s-a clasat pe locul I şi va participa la concursul naţional care se va ţine, în această lună, în oraşul Vaslui. Calificarea la faza naţională nu a fost deloc simplă. „Pe lângă proba practică prin care a trebuit să arăt îndemânarea în schimbarea membranelor la pompa de alimentare, a trebuit să fac un eseu despre sistemul de distribuţie, un fel de examen prin care să iau pulsul unui motor şi să răspund unor întrebări complexe de mecanică".


Întrebări şi răspunsuri


Ce-ţi trebuie ca să devii un mecanic foarte priceput?
V.N. În primul rând trebuie să ai cunoştiinţe solide de chimie, matematică şi fizică. De chimie, pentru a cunoaşte proprietăţile combustibililor, de matematică, pentru a calcula unghiuri, iar de fizică, pentru claculul forţelor care acţionează asupra arborilor şi nu numai.
Cum vezi tu viitorul automobilelor?
V.N. Combustibilii clasici nu ne vor mai ajunge multă vreme şi trebuie să ne orientăm către folosirea celor alternativi. Motoarele electrice au cunoscut o mare dezvoltare, putând să se ajungă şi la o autonomie de 170 kilometri. Un lucru este însă cert. Trebuie să se simplifice sistemele de transmisie pentru ca randamentele să crească.


Ce-i place
Se relaxează în faţa calculatorului sau a televizorului urmărind emisiunile de ştiinţă şi tehnică de pe canalele specializate. Este un fan al muzicii hip-hop.
Nu-i place
Se simte stingherit când vede câtă nepăsare este în jurul lui, când observă dezinteresul şi starea de lehamite a cunoscuţilor, a prietenilor. Nu agreează infatuarea şi nu ascultă manele.


profil
NĂSCUT: 20 noiembrie 1993, la Râmnicu Vâlcea
STUDII: elev în clasa a XI-a la Grupul Şcolar Cpt. Nicolae Pleşoianu, din Râmnicu Vâlcea
IDEAL. Să ajungă inginer mecanic într-o mare companie

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite