Vâlcenii sunt încurajaţi să îşi refacă livezile cu meri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În şase localităţi din judeţ vor fi amenajate, în această primăvară, plantaţii superintensive de măr cu 500.000 de lei

Cu fonduri de la Consiliul Judeţean (CJ) şi cu sprijinul Staţiunii de Cercetare - Dezvoltare Pomicolă Râmnicu Vâlcea, în şase localităţi, din judeţ vor fi amenajate plantaţii superintensive de măr. Localităţiile în care vor fi plantate cele şase loturi cu meri de la staţiune sunt: Horezu, Slătioara, Stroieşti, Livezi, Nicolae Bălcescu şi Buneşti. În fiecare localitate va fi plantat câte un hectar pe terenurile domeniului public. „Am alocat 500.000 de lei pentru înfiinţarea a şase culturi de pomi fructiferi. Prin această acţiune încercăm să refacem pomicultura din judeţul nostru şi să stimulăm interesul cetăţenilor din bazinele pomicole să creeze plantaţii noi", a declarat Ion Cîlea, preşedintele CJ Vâlcea. Tot acesta a precizat că livezile care mai sunt astăzi sunt îmbătrânite, iar fructele care se obţin nu sunt de calitate. „Vâlcea e pe locul doi pe ţară ca suprafaţă pomicolă, dar din păcate culturile s-au distrus şi trebuie refăcute", a spus Cîlea.

Oamenii nu au unde să vândă fructele

Agricultorii care mai deţin plantaţii de meri şi pruni în zona Horezu se plâng însă că nu au unde să valorifice fructele. „Merele s-au făcut în toamna lui 2010, la noi în zonă, dar nu am avut unde să le vindem. O parte le-am dat la animale iar altă parte s-a stricat. A venit cineva în zonă care colecta mere şi ne dădea 20 de bani pe kilogram, dar culese de noi. Nu era plătit nici măcar efortul", povesteşte Ilie Vicşoreanu din Horezu. În Vâlcea, în 1990 erau 20.705 hectare de livezi. Astăzi, suprafeţele pomicole au scăzut la 13.120 hectare, în condiţiile în care punem la socoteală şi pe cei aproximativ un milion de pomi răzleţi din gospodăriile populaţiei.

Situaţie dramatică în toată ţara

Starea pomiculturii nu s-a deteriorat doar în judeţul Vâlcea, ea este la fel de dramatică în toată ţara. Patrimoniul pomicol naţional abia dacă mai cuprinde 120.000 hectare, în comparaţie cu cele 330.000 câte existau cu 20 de ani în urmă. Pomicoltura la nivel naţional ocupă în momentul de faţă 1,7% din totalul suprafeţei agricole din România.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite