Râmnicu Vâlcea: Vâlcenii îşi amanetează aurul ca să poată supravieţui

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pensionarii şi tinerii şomeri sunt clienţii fideli ai caselor de amanet. Vânzările la aur au scăzut dramatic în ultima perioadă, în schimb, a crescut numărul celor care îşi amanetează bijuteriile, pentru că nu mai fac faţă sărăciei.

Vânzătoarele de la casele de amanet din Râmnic au povestit în această dimineaţă, că în ultima perioadă, tot mai multe persoane vin şi amanetează bijuteriile pentru a achita apoi, facturi sau pentru a-şi ajuta familiile. „Sunt mulţi pensionari care vin cu bijuterii vechi de familie, la care renunţă pentru că nu le mai ajung banii pentru traiul zilnic. O bătrână a amenetat până şi verghetele ca să îi poată cumpăra soţului bolnav, medicamentele de care avea nevoie", a spus Mirela Surdu, vânzătoare la un amanet din zona Nord. Majoritatea gestionarelor de la amanetele vâlcene declară că nu prea mai reuşesc să facă vânzare. Oamenii sunt prea săraci ca să îşi permită să mai cumpere aur, chiar şi la un preţ mai ieftin, aşa cum este la casele de amanet. „Anul trecut nu ne puteam plânge de vânzări. Nu exista zi în care să nu reuşesc să vând aur de câteva zeci de milioane pe zi", a spus o altă vânzătoare.


Tinerii renunţă să mai scoată aurul


Acum situaţia s-a schimbat radical, oamenii nu mai pot cumpăra. „Vânzările au scăzut dramatic. De câteva zile nu am mai vândut niciun gram de aur. Oamenii întreabă de preţuri, dar nimeni nu mai cumpără. Majoritatea vin să amaneteze", completează Rodica Predescu, vânzătoare la un amanet din centul municipiului. Clienţii fideli ai caselor de ament sunt vârstnicii şi tinerii şomeri. Vârsnicii sunt mai conştiincioşi îşi recuperează ulterior aurul, tinerii renunţă însă să mai scoată bijuteriile. Crina Vasile spune că îşi va amaneta câteva lănţişoare din aur pentru a plăti chiria fiicei sale care pleacă la facultate în Târgu Mureş. „Mi-am pierdut locul de muncă încă de anul trecut şi nu am mai putut să găsesc altceva. Numai soţul meu lucrează, dar banii nu ne ajung. Fiica e studentă şi va avea nevoie de bani pentru şcoală. Singura soluţie este să îmi amanetez aurul", povesteşte îngrijorată femeia.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite