Râmnicu Vâlcea: Tinerii proveniţi din orfelinate, aruncaţi în stradă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rămaşi fără serviciu, au fost daţi afară din Centrul de adăpost „Ioana" pentru că sunt bolnavi de hepatită

Florin Furdui (21 ani) şi Floarea Vasile (23 ani) se trezesc în fiecare dimineaţă după o noapte petrecută în alt „pat". „Dormim pe unde apucăm, azi într-o scară de bloc, mâine în alta. Aşteptăm să treacă de miezul nopţii, să ne furişăm pe undeva", spune tânărul. Cei doi şi-au petrecut copilăria în orfelinate. „Părinţii mei sunt din Slăviteşti, dar m-au abandonat de la trei luni. Din 10 martie a.c. ne-au dat afară din Centrul Social de Urgenţă «Ioana» , că avem hepatită şi să nu-i îmbolnăvim şi pe ceilalţi. Eu am lucrat la o societate care făcea pungi şi atunci mi-am permis să-mi găsesc o gazdă, să stau cu chirie. M-au dat însă afară de la serviciu şi nu-mi mai permit să stau în gazdă", povesteşte tânăra.


O gură în plus de mâncare
Florin a lucrat la un abator, dar din cauza eforturilor are probleme cu spatele şi este şi el şomer. „Eu sunt din Brezoi, mai am şase fraţi, şi când m-am dus la părinţii mi-au zis să plec, că n-au să dea de mâncare la o gură în plus", povesteşte. Purtătorul de cuvânt al Primăriei Râmnicului, Daniel Ionescu, ne-a spus: „Persoanelor găzduite în Centrul «Ioana» li se face un control medical, le sunt cerute adeverinţe de sănătate. Dacă au probleme medicale nu pot fii cazaţi în centru pentru că există riscul să transmită bolile şi altor asistaţi". Dr. Roxana Radu, dir., adj. la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vâlcea, a declarat: „Cei doi tineri care au fost dezinstituţionalizaţi nu mai beneficiază de protecţie socială dacă nu sunt cuprinşi într-o formă de învăţământ".

21 de persoane in Centrul „Ioana"

Centrul Social de Urgenţă „Ioana" găzduieşte în prezent 21 de persoane pe care le găzduieşte temporar, pentru şase luni. Asistaţii primesc gratuit masa de prânz şi cina. Aici pot veni persoane fără adăpost, copii sau vârstnici, prioritari fiind cei care locuiesc în Râmnicu Vâlcea. La expirarea celor şase lui, asistaţii îşi pot prelungi şedereadupă ce sunt reevaluaţi şi în limita locurilor.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite