Râmnicu Vâlcea: Tatiana Mărcoianu promovează folclorul în ţările din Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 Ţine foarte mult la tradiţii şi la folclorul românesc pe care îl promovează şi în străinătate. Are două CD-uri cu muzică populară şi doreşte să îl scoată pe cel de-al treilea.

Profil


NĂSCUTĂ  - 18 octombrie 1975, la Râmnicu Vâlcea.
STUDII - Facultatea de Ştiinţe Economice din Piteşti, specializarea Turism şi Pedagogie, Facultatea de Teologie, anul II la Piteşti, şi anul I la master, specializarea Marketing şi Servicii.
FAMILIE - căsătorită, un copil.


  A început să cânte muzică populară de la vârsta de 4 ani. A fost elevă la Palatul Copiilor din Râmnicu Vâlcea, unde a făcut pregătire cu profesorul Ilie Fieraru. „Am cântat şi la mandolină o perioadă, dar vocea m-a avantajat mai mult şi am renunţat la instrument", povesteşte interpreta. A participat la numeroase concursuri şi festivaluri de muzică populară şi a obţinut locul I la „Floriile Govorei", premiul II la „Ilie Zugrăvescu" şi menţiune la „Maria Tănase". A scos două CD-uri cu muzică populară şi în prezent munceşte la cel de-al treilea. Pe primul, „Sunt mândră că sunt olteancă" l-a scos când avea 20 de ani, împreună cu formaţia „Doina Argeşului". „Are 16 piese şi îmi aparţin. Sunt compoziţii proprii", spune Tatiana Mărcoianu. Cel de-al doilea CD a fost scos în urmă cu trei ani. Se numeşte „Făcui leagăn dorului", are 18 piese şi e înregistrat cu Doina Gorjului. Conţine şi piese compuse de interpretă, dar şi cântece preluate din repertoriul Mariei Lătăreţu. „Acum pregătesc un nou album care sper să apară cât mai repede sub bagheta dirijorului Botgros. O să aibă tot 16 piese şi îl înregistrez tot cu Doina Gorjului", spune interpreta. La fiecare album a muncit câţiva ani. Pe lângă muncă a investit şi mulţi bani. „Satisfacţia e că am vândut aproximativ 1.000 de albume şi în ţară, dar şi în străinătate".


„Costumul şi muzica populară reprezintă ceva sfânt"


   Tatiana Mărcoianu e angajată la Ansamblul Doina Oltului din oraşul Călimăneşti şi la un restaurant din Râmnic. „De şapte ani lucrez la Doina Oltului. Am nişte copilaşi pe care îi pregătesc şi cu care colaborez. Mergem la concursuri prin ţară şi prezentăm folclorul din zona noastră", precizează Tatiana Mărcoianu. „Pentru mine şi costumul şi muzica populară reprezintă ceva sfânt. Sper ca băiatul meu să continue această tradiţie", spune interpreta. Tatiana Mărcoianu precizează că muzica populară e şi nu prea apreciată la noi în ţară. „Oamenii consideră că suntem într-un secol avansat în care preferă alte genuri de muzică gen: manelele şi haus. Mai sunt însă şi persoane care ţin la tradiţie şi la muzica populară", spune interpreta. Tot aceasta susţine că în ziua de azi ca să ieşi în faţă trebuie să munceşti foarte mult, să ai noroc şi bani. „Şi la emisiunile de divertisment foarte greu ai acces", menţionează cântăreaţa. Tatiana Mărcoianu o să aibă un turneu, în Anglia, în luna mai, de 12 zile. În această perioadă o să promoveze folclorul de la noi. A mai promovat muzica populară românească în Germania, Italia şi Spania.


ce-i place


„Să călătoresc şi să mă afirm. Îmi e dor de timplul liber pe care nu îl mai am de mult ca să mi-l petrec aşa cum ştiu eu”.

ce nu-i place


„Oamenii care nu ştiu să aprecieze munca şi valorile şi ceea ce fac. Detest în primul rând minciuna şi persoanele care nu se ţin de cuvânt”.

Întrebări şi răspunsuri


Cum se împacă muzica populară cu marketingul?


T.M.:  Consider că se leagă şi nu întâmplător am ales să fac masteratul pe marketing. Dacă nu şti să vinzi un produs în ziua de azi nu ai făcut nimic. Eu îmi vând muzica.


Câte costume populare aveţi?


T.M.: Am peste 50 de costume populare, foarte multe le-am primit. Majoritatea sunt din zona noastră şi au peste 100 de ani vechime. Problema lor e că se întreţin greu.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite