Râmnicu Vâlcea: Sute de gospodării, neelectrificate în secolul XXI

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 Peste 900 de gospodării nu sunt racordate la reţeaua de energie electrică, iar oamenii stau la lumina lumânărilor şi la lampă.

  O statistică, realizată recent de Consiliul Judeţean (CJ) Vâlcea arată că, 919 gospodării din mediul urban şi rural nu au curent electric. „Avem neracordate la reţeaua electrică 919 gospodării. Pentru electrificarea acestora sunt necesare extinderi de reţele însumând 81 de kilometri care presupun alocarea de fonduri în valoare totală de 14.107.589 lei", a declarat Ion Cîlea, preşedintele CJ Vâlcea. În 48 de localităţi, din cele 89 din judeţ sunt case care nu au curent electric. Toate locuinţele neelectrificate au fost prinse pe liste ale CJ pentru a fi racordate la energie electrică prin programul „Electrificare 2007-2009" cu fonduri de la Guvern, proiect extins şi pentru 2010-2011.


O singură localitate a primit bani


  În oraşul Băile Olăneşti nu există curent electric în 168 de case din cătunele: Faţa Dealului, Viezuianu, Mosuoroasa, Cumpăna şi satul Cheia. Autorităţile susţin că, la Olăneşti, a crescut numărul gospodăriilor fără curent pentru că s-au construit cabane montane în zone neelectrificate. La Cumpăna sunt şase familii fără lumină. Viorica Şteţco are o cabană de vacanţă neelectrificată. „Stăm la cabană la lampă şi la lumânare. Mulţi oameni au cumpărat terenuri aici ca să ridice cabane, dar, pentru că nu e curent, au renunţat ", spune Viorica Şteşco. Conducerea CJ a trimis proiecte mai multe proiecte la Guvern prin care a solicitat bani pentru extinderea reţelelor electrice de medie şi joasă tensiune, în ultimii trei ani. „O singură localitate, Bujoreni, a primit 100.000 de lei. Fondurile nu au ajuns pentru achizitionarea transformatoarelor, iar cele 50 de gospodării cuprinse în proiect stau tot fără lumină", a mai precizat Cîlea.


Fără fonduri de investiţii în 2011


 Compania Electrica a anunţat că nu are alocat nici un leu în programul de investiţii , pe 2011, pentru electrificări. Astfel că, proprietarii celor 919 gospodării din judeţul Vâlcea, nu vor arunca opaiţul şi lampa cu gaz, singurele surse care le mai luminează casele, în plin secol XXI.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite