Râmnicu Vâlcea: Student eminent, ajutat să devină crescător de capre

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ştefan Băluţă, student la Facultatea de Montanologie, din Sibiu, a fost acceptat în programul „Instalarea tânărului fermier" şi va primi 17.000 de euro să-şi dezvolte afacerea.

Ştefan Băluţă, 23 ani, student anul III la Facultatea de Montanologie din Sibiu, a venit azi la Vaideeni, în comuna natală să se ocupe de creşterea animalelor. „Am acasă 300 de capre, iar animalele mi-au plăcut de mic. Am să-mi dau licenţa pe zootehnie şi să pot aprofunda studiul acestora. Pentru că vreau să-mi dezvolt o afacere de familie, am depus documentaţia şi am fost acceptat în programul «Instalarea tinerilor fermieri», urmând să primesc suma de 17.000 euro", a spus Ştefan, student burisier, la stat. Şi fratele lui, Andrei, vrea să urmeze tot o facultate de agronomie şi el având aceeeaşi pasiune.

image


Instalarea tinerilor fermieri, între 1 şi 30 iunie


Ion Băluţă, tatăl celor doi tineri, îl ajută pe Ştefan ca din creşterea caprelor să-şi dezvolte o afacere profitabilă. „Vreau să cumpărăm patru ţapi din rasa Saanen, franţuzească, în valoare de 2.000 lei fiecare, pentru reproducere, iar din animalele pe care le vom obţine prin ameliorarea cu caprele noastre, să avem producţii foarte mari de lapte. Deocamdată din laptele de capră facem brânză telemea, foarte căutată pe piaţă". Ec. Ion Cosmin, director executiv la Camera Agricolă Judeţeană (CAJ) Vâlcea, a declarat: „În perioada 1-30 iunie se derulează cea de a treia sesiune a proiectelor pe Măsura 112, «Instalarea tinerilor fermieri». La acest program se pot înscrie tineri până în 40 de ani, care se instalează pentru prima oară într-o explotaţie agricolă, preluată prin transfer, arendă sau cumpărare. Sprijinul primit este între 10.000 şi 25.000 de euro, în funcţie de punctajul acumulat".


27 de tineri înscrişi în program


În primele două sesiuni ale programului „Instalarea tinerilor fermieri" s-au înscris la CAJ Vâlcea 27 de tineri.Cu excepţia lui Stefan Băluţă toţi ceilalţi au dorit să dezvolte o afacere în domeniul apiculturii. A patra sesiune a acestui program urmează să se desfăşoare în perioada 1- 30 septembrie a.c.
Ce condiţii trebuie să îndepliniţi ca să primiţi sume cuprinse între 10.000 - 25.000 de euro
1. Explotaţia agricolă trebuie să fie înregistrată în nume propriu în Registrul Fermelor, Registrul Agricol şi în Registrul Explotaţiilor Direcţiei Sanitare-Veterinare, în cazul fermelor zootehnice;
2. Data instalării tânărului fermier să nu fie mai veche de 12 luni, de la data depunerii proiectului;
3. Solicitantul trebuie să fie membru al unei familii de fermier şi să fi lucrat mai mult de 50 % din timpul său de lucru în cadrul fermei, cel puţin 12 luni înaintea instalării sale pe cont propriu;
4. Preluarea explotaţiilor se realizează unitar, cu toate suprafeţele, animalele şi anexele aferente;
5. Tânărul solicitant trebuie să aibă pregătire în domeniul agricol (şcolaă profesională, ori 10 clase, ori liceu, sau un curs de calificare în cazul absolvenţilor de liceu cu alt profil decât cel agricol.


N-ai dezvoltat ferma, dai banii înapoi!


Ec. Ion Cosmin, director executiv la Camera Agricolă Judeţeană (CAJ) Vâlcea a declarat: „Cei interesaţi trebuie să depună un plan de afaceri. După trei ani de la începerea derulării programului, tânărul fermier care a primit 60 % din valoarea proiectului accesat, îi este controlat modul cum s-a înscris în program, dacă a investit corespunzător banii, conform planului său. Dacă da, i se eliberează şi cea de a doua tranşă, de 40 %. În caz contrar, al nerealizărilor, este obligat să dea banii înapoi. Va fii scutit de acest impediment doar dacă din condiţii naturale nu şi-a putut duce activitatea la bun sfârşit". Cât priveşte pregătirea profesională, cei care nu au studiile de specialitate cerute de lege, pot face 150 de ore specializare, la Camera Agicolă, pe teme de agricultură.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite