Râmnicu Vâlcea: Ştefania Joiţa bate sârba oltenească pe strunele viorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A moştenit talentul pentru muzică de la bunica sa. Studiază vioara şi speră să ajungă să cânte în cele mai renumite ansambluri de folclor din ţară.

NĂSCUTĂ. 3 august 2000 la Râmnicu Vâlcea.
STUDII. Este elevă în clasa a IV-a la Şcoala Take Ionescu din Râmnic.
IDEALURI. Îşi doreşte să urmeze Academia de Muzică.


Ştefania este o copilă talentată şi plină de voişie care în urmă cu câţiva ani a fost îndrumată de mama ei spre muzică. „Încă de când eram la grădiniţă îmi plăacea foarte mult să cânt, iar mama văzând această pasiune a mea a decis că trebuie să contiu să aprofundez studiile muzicale", povesteşte Ştefania. Fetiţa spune că o moşteneşte pe bunica ei care avea şi ea o voce deosebit de frumoasă. „Din anul 2009 am învăţat să cânt la vioară ajutată de domul profesor Ion Drăguşin. Po să spun că primele ore au fost foarte grele, dar nu m-am dat bătută şi nu am renunţat", îşi aminteşte eleva. În prezent, Ştefania se pregăteşte de două ori pe săptămână la acest instrument muzical pe care a juns să îl îndrăgească. „Deşi este destul de complicată, vioara este unul dintre cele mai frumoase instrumente muzicale.


Angela Moldovan, un model


Melodia mea preferată pe care am reuşit să învăţ să o cânt, este «Mi-am făcut bundiţă nouă»", completează Ştefania Joiţa. Micuţa spune că cel mai mult îi place să impresioneze publicul cu cântecele sale, iar atunci când observă bucuria pe chipul celor care o ascultă, este cea mai fericită. „ Eu sunt o persoană mai voioasă şi de aceea îmi plac melodiile ritmate, antrenante, deşi acestea sunt cele mai dificil de interpretat. În general, învăţ melodii din zona Olteniei pentru că acestea mă caracterizează cel mai bine", completează Ştefania Joiţa. Fetiţa mărturiseşte că modelul său este interpreta Angela Moldovan. „Este o doamnă deosebită care are o voce încântătoare şi o prezenţă scenică fantastică. Îmi place blândeţea din glasul dumneeai", mai spune eleva.


Costume populare, moştenite de la bunica


Deşi în majoritatea timpului liber Ştefania este preocupată de muzică, ea este şi o elevă silitoare şi întotdeauna încearcă să nu rateze nimic la şcoală. „Materiile mele preferate sunt muzica şi geografia. Dar îmi place foarte mult şi matematica şi literatura", mărturiseşte Ştefania Joiţa. Copila spune că îi place să se relaxeze rezolvând probleme la matematică sau citind câte o carte bună. „Ultima carte pe care am citit-o se numeşte «Balade vesele şi triste». Îmi place să citesc pentru că aşa am ocazia să descopăr o altfel de lume", mai spune fetiţa. Ca o adevărată artistă, Ştefania se preocupă şi de costumele sale, pe care mărturiseşte că le-a primit moştenire de la bunica sa. „Am mai multe costume populare de care se ocupă mama să le ajusteze pe măsura mea. Toate sunt însă lucrate de bunica mea şi mi le-a lăsat mie să le port mai departe", completează Ştefania.


Întrebări şi răspunsuri


Cine ţi-a fost întotdeauna aprope atunci când ai avut nevoie de ceva?


Aş dori să le mulţumesc mamei mele care mă susţine în tot ceea ce fac şi este alături de mine atunci când am nevoie de ajutor sau de un sfat. De asemenea, îi mulţumesc domunului profesor Ion Drăguşin pentru răbdare şi încredrea pe care o are în talentul meu.


Care este meodia care şi-a pus ceva probleme până ai învăţat-o?


Este vorba despre o melodie mai ritmată, o sârbă oltenească denumită popular „Sârba îndrăcită". Este o melodie foarte frumoasă, dar pe care m-am chinuit destul de mult până ce am reuşit să o interpretez corect la vioară.


Ce-i place
Adoră să se plimbe în natură şi să mergă în drumeţii alături de părinţii săi. De asemena, îi place să petreacă timpul liber alături de frăţiorul ei mai mic.


Ce nu-i place
Nu suportă să fie întreruptă atunci când vorbeşte. Nu-i plac persoanele mincinose şi nici cele violente. De asemenea, nu-i place supa cu găluşte.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite