Râmnicu Vâlcea: Ştefana Oprică se împarte între partituri şi şevalet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 Cântă la vioară, orgă şi pictează. Visează să cânte în Fanfara Copiilor Gabriel Chaborschi, îi place şi matematica, dar şi lectura.

profil


NĂSCUTĂ - 2 octombrie 2001, la Râmnicu Vâlcea.


STUDII - Elevă în clasa a III-a, la Liceul de Artă.


IDEALURI - Să devină o pictoriţă de renume sau asistent medical.


  A fost atrasă de artă, de mică. „De la grădiniţă mă fascinau instrumentele muzicale, dar şi creioanele colorate, pensula şi acuarelele. Pictam cam tot ce vedeam în jurul meu, dar cel mai mult mă inspira natura", povesteşte Ştefana Oprică. În clasa I părinţii au înscris-o pe Ştefana, la Liceul de Artă pentru a studia şi muzica, dar şi desenul. „Am ales să studiez vioara. Primele ore mi s-au părut grele pentru că nu ştiam notele muzicale, trebuia să ţin şi instrumentul şi în acelaşi timp să îmi iasă şi sunetele bine. Cu mult studiu şi cu ajutorul doamnei profesoare Luminiţa Stancu am învăţat să cânt la vioară", povesteşte eleva. Ştefana spune că s-a „îndrăgostit" de vioară şi vrea ca pe viitor să înveţe să cânte la acest instrument şi hore tradiţionale populare, nu doar muzică clasică.


Vrea să facă parte din Fanfara Gabriel Chaborschi


  De o jumătate de an, Ştefana Oprică ia cursuri de orgă la Palatul Copiilor din Râmnicu Vâlcea cu profesorul Constantin Andrei. „Din clasa a V-a, la noi la liceau, trebuie să studiezi şi al doilea instrument. Eu am ales să învăţ să cânt de pe acum la orgă pentru că voi alege pianul ca instrument secundar", spune Ştefana. Eleva povesteşte că orga i s-a părut mai uşoară decât vioara. „Îmi doresc foarte mult să fac parte şi din Fanfara Copiilor Gabriel Chaborschi, deşi formaţia e compusă în mare parte din băieţi. Ca să îmi ating acest vis trebuie să studiez un instrument de suflat, ori percuţie", mărturiseşte Ştefana Oprică.


 Pictează cum îi spune natura


 Ştefana Oprică studiază pictura, în liceu, cu profesoara Tatiana Dumbravă. Are acasă sute de picturi în care prezintă natura, animalele, oamenii, dar şi compoziţii proprii, cu o parte dintre ele a participat la concursuri. „Am obţinut şi locul I, II, III la concursuri de pictură. Cel mai important premiu, locul I, l-am luat în vara lui 2010, la Concursul Naţional de Pictură „Atelier de Creaţie" care s-a ţinut la Vâlcea, pentru o compoziţie proprie în care am prezentat anotimpurile. În general îmi plac cam toate culorile şi cele mai multe teme le aleg din natură ", afirmă Ştefana. Pe lângă pictură şi muzică, eleva e atrasă şi de matematică, ştiinţele naturii şi limba şi literatura română. Atunci când nu studiază la vioară, ori lasă şevaletul deoparte, Ştefana citeşte. Ultima carte citită e „Colţ Alb" de Jack London despre care spune că a fost „mai mult decât minunată". Pentru a pătrunde mai mult în lumea cărţilor, Ştefana şi-a făcut permis la Biblioteca Judeţeană Antim Ivireanul, unde merge des şi împrumută cărţi.


ce-i place


Iubeşte natura şi animalele. În timpul liber se relaxează cântând la vioară, pictând, ori citind.


ce nu-i place


Răutăţile de orice fel, minciuna şi oamenii cu două feţe. O deranjează persoanele care ţipă şi nu se comportă frumos cu copiii.


Întrebări şi răspunsuri


Care sunt scriitorii şi poeţii români preferaţi?


Ş.O.: Citesc cu plăcere opera lui Ion Creangă şi „Amintiri din copilărie" am citit-o de trei ori până acum. Îmi plac poeziile lui Mihai Eminescu şi George Coşbuc.


De ce vrei să te faci asistent medical?


Ş.O.:
Pentru că vreau să ajut oamenii şi mă întristează suferinţa. La fel de ataşată sunt şi de animalele domestice şi optez şi pentru varianta de a mă face medic veterinar. Consider că pot să îmbin pictura cu domeniul medical.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite