Râmnicu Vâlcea: Ştefan Mega, profesorul de Corel al pensionarilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A făcut volei, ciclism şi este atras de acţiunile de voluntariat. Acum îi învaţă pe bătrânii care vin la şcoala de vară cum se tehnoredactează un ziar.

NĂSCUT. 22 mai 1993, la Râmnicu Vâlcea

STUDII. Elev clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Alexandru Lahovari”, din Rm. Vâlcea
HOBBY. Calatorile pe munte.

Ştefan este un tânăr căruia îi place să socializeze cu cei din jurul lui. Din acest motiv acţiunile de voluntariat sunt cele care îi ocupă foarte mult din timpul liber. Fire extrem de energică, încă din clasele primare, pe când era elev la Şcoala Nr. 10 din Râmnicu Vâlcea, a practicat voleiul, jucând ca secund. „Am fost membru component al echipei de mini-volei a şcolii şi chiar am câştigat o medalie de argint la un campionat naţional de «Speranţe» când eram elev în clasa a VIII-a", povesteşte Ştefan. Dorinţa de a socializa l-au făcut să caute mereu activităţi extraşcolare prin care să-şi consume energia şi să interrelaţioneze cu oamenii din jur. „Să fii mereu în legătură cu oamenii, înseamnă să câştigi foarte multă experienţă, să ai de învăţat din experienţa lor şi în acelaşi timp să ai mai multă încredere în tine", se destăinuie.


Arcaş la „Cupa izvoarelor"


În urmă cu cinci ani, Ştefan s-a înscris voluntar la Cercetaşi. „Ultima acţiunea cercetăşească la care am participat a fost «Cupa Izvoarelor», desfăşurată la Romanii de Sus, în apropiere de Horezu. Acolo, în atelierele de lucru am învăţat să trag cu arcul, cum se poate supravieţui în condiţii extreme când natura este mai puţin prielnică", povesteşte. Despre munte spune că este relaxant, că îţi învinge plictiseala. „Pe 16 august voi merge la un o tabără naţională, la Nocrich, lângă Sibiu, unde întrecerile cercetăşeşti vor fi pe primul plan", afirmă Ştefan.


Profesorul de „Corel" al pensionarilor


În urmă cu un an a aflat de la o colegă de clasă de existenţa Clubului de voluntariat „Europe Direct". „Alături de membrii clubului am participat la acţiuni de ecologizare a râului Olăneşti, iar în acest moment sunt prins în desfăşurarea «Şcolii de vară» prin intermediul căreia ţin cursuri despre «Corel», pensionarilor. Eu sunt o fire mai pragmatică şi nu-mi place pologhia şi de aceea vreau să-i învăţ pe oameni lucruri practice de care să se poată folosi ori de câte ori au nevoie. Este un lucru extraodinar când vezi oamenii că sunt receptivi la nou", povesteşte Ştefan.


LEO a strâns haine pentru sinistraţii din Moldova


În luna mai, Ştefan a devenit membru al unui alt club de voluntariat, LEO, iar cea mai mare acţiune la care a participat a fost aceea de strângere de fonduri pentru sinistraţii din zona Moldovei. „În cortul care a fost instalat în Piaţa din Ostroveni am reuşit să strângem un tir cu haine şi alimente. Mai mult decât atât, în câteva licee din Râmnic, la Liceul de Artă,la Colegiile Lahovari şi Mircea cel Bătrân am desfăşurat o altă acţiune prin care am colectat jucării pentru prichindeii unei grădiniţe din localitatea Prundeni", povesteşte.


Întrebări şi răspunsuri

Ce înseamnă pentru tine cercetăşia?


Ş.M. Activităţile cercetăşeşti au fost pentru mine o provocare. Setea de aventură mi-am potolit-o bătătorind, organizat, cărările munţilor, învăţând să mă descurc cu ce am, să improvizez ori de câte ori este nevoie.


Ce ai încercat să-i înveţi pe bătrâni, în Corel?


Ş.M. Am realizat o pagină de ziar, în care am inserat textul apoi am pus pozele, asta doar ca să le arăt oamenilor utilitatea acestui program,. Cu siguranţă respectivi pensionari nu vor ajunge să macheteze un ziar adevărat.


Ce-i place
A fost un împătimit al sportului motiv pentru care a practicat voleiul şi este un împătimit al ciclismului. Aventurier din fire, călătoriile pe munte în compania prietenilor sunt un mod plăcut de relaxare. Este un cinefil înrăit.


Nu-i place
Are mereu un „ghimpe" împotriva celor care pun mai presus de orice minciuna, de aceea nu suportă ariviştii. Nu agreează oamenii neserioşi, pe parveniţi care vor prin orice mijloace să câştige nejustificat.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite