Râmnicu Vâlcea: Spitalul Brezoi, singurul fără datorii din judeţ, pus pe lista neagră a reorganizării (FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă se va închide, primarul din Brezoi spune că îşi va da foc în curtea unităţii. Spitalul este prins într-un proces de modernizare cu fonduri europene.

În saloanele spitalului din Brezoi, zvonul că restructurarea sistemului medical ar putea închide unitatea, a agitat pacienţii. Ion Diaconu (82 ani), a spus: „Nicăieri în ţară n-ai să găseşti doctori cu suflet mare ca la Brezoi. Din Vârful Clocoticiului şi până în Ţara Loviştei, cu toţii venim şi ne tratăm suferinţele. Suntem săraci dar de câte ori am fost internaţi, nu ne-au pus să cumpărăm măcar o pastilă". Directorul spitalului, dr. Vasile Cerbu, a spus: „În ultimii cinci ani, unitatea nu a avut datorii sau arierate fiind singura din judeţ de acest fel. Condiţiile noastre de cazare, medicaţie, hrană sunt decente, lucru confirmat şi de o Comisia de Evaluare a Ministerului Sănătăţii condusă de prof. dr. Streinu Cercel. Spitalul este singurul care poate să preia şi să acorde primul ajutor la urgenţele majore, cum sunt accidentele rutiere de pe Valea Oltului, blocajele naturale. Fiind un spital de munte, distanţele parcurse de pacienţi sunt şi de 100 de kilometri. Experienţa Poloniei a confirmat că după ce au închis spitalele mărginaşe, în cele rămase costurile au crescut cu 30 %".

image

Diaconu Ion (82 ani)  si Nelu Maruntelu, din Cornet, pacienti la Spitalul Brezoi


Europa va cere banii înapoi


Primarul localităţii Brezoi, Robert Schell spune că spitalul se află într-un program de restructurare şi modernizare cu fonduri europene, valoarea proiectului fiind de 3,2 milioane lei. „Am achiziţionat deja mobilier şi aparatură medicală de 700.000 de lei, contractul fiind în derulare pe cinci ani. Dacă spitalul se va închide, ne vor obliga să dăm banii înapoi. Dacă acest lucru se va întâmpla, eu îmi voi da foc în curtea spitalului", a spus edilul.

image

Dr. Cerbu, directorul spitalului si pavilionul care se va moderniza cu fonduri europene

Speranţă pentru 20.000 de suflete


Spitalul oferă servicii medicale pentru 20.000 de suflete, anual aici tratându-se 4.500 de pacienţi.Serviciile medicale sunt confirmate prin certificare ISO 9001:2008. Spitalul are cea mai modernă spălătorie, încălzirea se face în centrală cu lemne şi este de 12 ori mai ieftină decât într-un alt spital, costurile fiind de 10.000 lei/anual.

image

Pacienţi la spitalul din Brezoi, mulţumiţi de modul cum sunt îngrijiţi


Propuneri de viitor


Dr. Cerbu a făcut o analiză a situaţiei şi solicită desfiinţarea compartimentului de Obstetrică-ginecologie, înfiinţarea unui compartiment de boli cronice cu 10 paturi care va funcţiona în cadrul secţiei Medicină Internă, organizarea unui număr de opt paturi de spitalizare de zi, înfiinţarea, în ambulatoriu, a unui cabinet de neurologie, punerea în funcţiune a unei baze de tratament şi recuperare. „Proiectul care se va derula cu fonduri europene aflat în perioada de implementare are achiziţionate aparatura şi mobilierul dotării întregului ambulatoriu al spitalului", a spus directorul spitalului Brezoi.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite