Râmnicu Vâlcea: Spitalele nu vor supravieţui fără sprijinul autorităţilor locale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unităţile spitaliceşti din Brezoi, Horezu şi Drăgăşani primesc anul acesta cu 50% mai puţini bani ca anul trecut. Pentru a putea funcţiona în continuare este nevoie de ajutor din partea autorităţilor locale, a primăriilor sau a Consilului Judeţean.

Situaţie dezastruoasă în sănătatea vâlceană. Trei spitale orăşeneşti riscă să nu îşi mai poată primi pacienţii din cauza lipsei banilor pentru medicamente şi aparatură medicală. Fondurile care vor fi alocate în acest an spitalelor, vor fi diminuate cu 50% faţă de anul trecut. „Unităţile medicale din Brezoi, Drăgăşani şi Horezu nu vor reuşi să supravieţuiască fără sprijin financiar din partea autorităţilor locale", precizează Rodica Mărginean, preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CAS) Vâlcea. Sumele repartizate nu vor putea să acopere decât pentru câteva luni cheltuielile cu salariile, medicamente şi utilităţi. „Este o situaţie foarte dificilă. Foduri la Primărie nu prea avem. La Spitalul din Horezu vin pacienţi din toate comunele limitrofe şi era o soluţie ca mai multe primării să contribuie cu bani pentru spital. Nu ştiu până la urmă ce soluţie vom adopta pentru a rezolva această problemă", a declarat Constantin Niţu, primarul din Horezu.


Contractul cu CAS-ul nu aduce bani suficienţi


La începutul lunii iulie, managerii spitalelor urmează să semneze contractul cadru pe 2011 cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate. Însă spitalele din Drăgăşani, Horezu şi Brezoi, clasificate recent în spitale de categoria a IV-a, vor avea o finanţare mai slabă, găsindu-se în imposibilitatea de a funcţiona doar în baza contractului semnat cu Casa de Asigurări de Sănătate. „Cel mai rău este tot pentru noi, oamenii simpli, cu pensii mizerabile, care avem nevoie de tratament lunar. În spitale nu mai găseşti de niciunele, toată medicaţia trebuie să o cumperi. Este foarte grav ceea ce se întâmplă cu sistemul medical din ţara noastră", spune Maria Mirea, pensionară din comuna Costeşti, judeţul Vâlcea.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite