Ramnicu Valcea: Sorana Chiper, vocea tinerilor din Oltenia, la Bruxelles

0
Publicat:
Ultima actualizare:

S-a implicat activ în acţiuni de voluntariat şi vrea ca exemplul ei să fie urmat de tineri. A participat la simulări de decizii în Parlamentul European.

I-a plăcut istoria de când să ştie, iar acest lucru îl spune explicând simplu, firesc: „Dragostea pentru istorie a venit de la sine, fără evenimente spectaculoase. A fost pur şi simplu o încercare de descoperire a sinelui. Pentru mine, fiecare zi este o nouă provocare. Tot timpul fac ceva sau mi se întâmplă ceva ieşit din comun, de aceea fiecare zi este o provocare şi o încercare de a rămâne în limitele firescului“, povesteşte studenta din Vâlcea, care acum studiază în oraşul de la Poalele Feleacului.
Cum ştiinţele umanistice i-au fost dragi încă de pe când era elevă, s-a evidenţiat la concursuri, luând premii la Olimpiadele Judeţene de Istorie şi Limba Română. „În clasa a XII-a am obţinut premiul special pentru creativitate şi originalitatea eseului istoric, la Olimpiada Naţională de Istorie, iar în 2007, obţineam premiul I la secţiunea regională a concursului «Europa la liceu» cu un scurt-metraj pe tema «Ce aduce România la UE». Abordarea a fost una plină de umor. Am combinat într-un filmuleţ brandurile din ţară, precum Voroneţ, Dracula, ouăle încondeiate, cu deficienţele sistemului românesc precum corupţia, sărăcia, poluarea, problema rromilor“, spune Sorana.

Voluntariatul, o nouă perspectivă

Tânăra a fost atrasă de acţiunile de voluntariat, deschizându-i-se astfel o nouă perspectivă despre lume. „Am urmat principiul bulgărelui de zăpadă şi am început să colaborez cu ONG-uri, asociaţii, cu Green Peace. Am participat la traininguri şi m-am specializat în activităţi de reintegrare socială a tinerilor deţinuţi, de comunicare, scriere de proiecte. Cea mai dragă dintre ele, cea de animator social, îmbină foarte bine  team-building-ul şi comunicarea“, povesteşte studenta.
Dorind să schimbe tinerii din jurul ei, să-i angreneze în viaţa socială, să le dea încredere în forţele proprii, Sorana avea să devină delegatul de Tineret la Youth Summit, în 2007, pentru industrii creative. „Din acel moment am prins gustul responsabilităţii şi am înţeles ce înseamnă puterea exemplului, iar evenimentele care s-au succedat au fost în stil domino“, povesteşte studenta.
A participat la simulări de decizii în Parlamentul European şi cel din România, a devenit stagiar la cabinetul ministrului pentru Afaceri Europene şi a obţinut o vizită pentru colegii ei de facultate, la Bruxelles. „Acolo am discutat cu Ambasadorul României la NATO, cu directorul Departamentului de Relaţii Publice al Comisiei Europene despre securitate şi procesul decizional. Colegii mei de facultate au fost surprinşi, spunându-le că vor merge la Bruxelles abia atunci când trebuiau să se pregătească de plecare. Nu le venea să creadă, iar curiozitatea şi entuziasmul lor a fost fără măsură“, povesteşte Sorana.

ce-i place
„Sunt adeptă a politicii, deşi detest politicianismul. Încurajez voluntariatul şi activităţile de educaţie non-formală, doar aşa dezvoltându-ţi personalitatea şi cunoscându-te mai bine.“

ce nu-i place
„Nu agreez oamenii fără caracter, pe cei indiferenţi, pe aceia care dau dovadă de lipsă de verticalitate în relaţiile interumane.“

întrebări şi răspunsuri
Ce iniţiative ai avut cât ai fost în Parlamentul Tinerilor?
S.C.: Una dintre propunerile mele a fost aceea de înfiinţare a cabinetelor de consiliere vocaţională pentru elevii de liceu şi gimnaziu. Această simulare reprezintă şansa de a înţelege importanţa, rolul şi funcţiile parlamentului.
Dacă ar fi să le dai un sfat tinerilor, ce le-ai spune?
S.C.: Ca România să se schimbe, trebuie să ne schimbăm noi înşine comportamentul, să devenim mai încrezători în forţele noastre. Le spun să se implice în acţiuni de voluntariat, să participe la viaţa cetăţii şi să profite de fiecare experienţă de la care putem învăţa ceva nou.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite