Râmnicu Vâlcea: Şomaj tehnic forţat pentru minerii din Berbeşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei 600 de angajaţi de la Exploatarea minieră Alunu vor fi preluaţi de CET Govora, peste câteva zile. În schimb, angajaţii de la cariera din Berbeşti sunt în şomaj tehnic pentru viitoarele două săptămâni, soarta lor fiind incertă în acest moment.

Pe minerii vâlcenii îi aşteaptă zile grele. Dacă o parte din ei s-au liniştit după ce au aflat că vor fi preluaţi de CET Govora, angajaţii de la Exploatarea Minieră Berbeşti rămân în aşteptare. CET Govora este termocentrala care furnizează agent termic şi apă caldă menajeră populaţiei din Râmnicu Vâlcea, iar prin preluarea exploatării Alunu, cei aproximativ 600 de mineri îşi vor putea menţine locurile de muncă..„Se creează, astfel, premisele unui complex energetic pe platforma chimică Râmnicu Vâlcea, format din CET Govora, Oltchim şi Uzina de Sodă. Acesta va fi al patrulea centru energetic, după Craiova, Rovinari şi Turceni", afirmă Mihai Bălan, directorul CET Govora. Termenul de preluarea va fi 15 septembrie. De la cariera Alunu se extrag anual în jur de 1,1 milioane de tone de cărbune, iar după preluarea de către CET se preconizează o creştere a producţiei la 1,4 milioane de tone.


Minerii de la Berbeşti, în aşteptare


Nu la fel de sigură este soarta angajaţilor de la Miniera Berbeşti, cei aproximativ 600 de angajaţi fiind în prezent în şomaj tehnic pentru două săptămâni. „Trebuie să facem eforturi susţinute pentru ca oamenii care lucrează la Miniera Berbeşti să nu-şi piardă locurile de muncă, iar societatea să-şi continue activitatea", a spune Ion Câlea, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea. Cătălin Grigoroiu lucrează la Miniera Berbeşti de 17 ani, iar acum riscă să rămână şomer. „M-am angajat la mină de la vârsa de 17 ani şi am muncit numai acolo în ultimii 17 ani. Acum sunt în şomaj tehnic şi îmi este teamă să nu urmeze clipe şi mai grele. Nu îmi este frică de muncă, dar mă sperie gândul că voi fi disponibilizat", afirmă bărbatul.


Perioadă grea pentru minerii din Vâlcea


Încă de la începutul acestui an, minerii vâlceni au mai stat acasă de două ori, pentru câte o lună. Pe perioada şomajului, angajaţii pierd 25% din salariu şi sporul de condiţii grele şi de vechime în muncă. Oamenii sunt disperaţi şi se tem că dacă vor fi disponibilizaţi nu îşi vor mai putea găsi alte locuri de muncă.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite