Râmnicu Vâlcea: Şoferii şi proprietarii de locuinţe primesc 20.000 de pliante să înveţe să se apere de hoţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autoturismele care vor fi găsite fie cu portierele deschise, fie cu obiecte de valoare în interior vor fi identificate, iar proprietarii lor avertizaţi.

Pentru a stăvili valul de furturi atât din autoturisme cât şi din locuinţe, poliţiştii vâlceni au demarat azi o amplă campanie prin care întenţionează să le aducă la cunoştiinţă oamenilor cum să se ferească de hoţi. Un număr de 10.000 de pliante şi afişe vor fi înmânate şoferilor şi tot atâtea se vor distribui asociaţiilor de proprietari pentru a-i învăţa pe oameni cum să-şi ferească locuinţele de hoţi. „În anul 2009 au fost sparte 281 de maşini, dintre acestea 244 de furturi au avut loc în oraşe. Obiecte cele mai căutate au fost detectoarele radar, sistemele de navigaţie, radiocasetofoanele şi CD-urile. 80 la sută dintre furturile din maşini au loc între orele 22.00 şi 5 dimineaţa", ne-a spus purtătorul de cuvânt al IPJ Vâlcea, cms. Simona Dumitrică. Cele mai multe maşini sparte de hoţi sunt pe străzile Republici şi Nicolae Titulescu (zona Nord), Grigore Procopiu şi Dr. Hacman (zona Traian) şi General Magheru şi Splaiul Independenţei (zona Centrală).

Pensionarii deschid la interfon fără să întrebe

„Se fură din toate mărcile de maşini, dar Dacia şi Daewoo sunt ţinta predilectă a hoţilor, pentru că ori cheile se potrivesc cu mare uşurinţă, ori ramele portierelor se îndoaie foarte uşor. Grupul ţintă de hoţi este format fie din tineri cu vâste cuprinse între 17-21 de ani şi provin fie din familii dezorganizate, fie din centrele de plasament, fie sunt elevi de liceu care locuiesc în internate sau fac parte din categoria etnicilor rromi", a spus inspectorul Bianca Amza, de la Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din Inspectoratul Judeţean de Poliţie Vâlcea. În cadrul campaniei desfăşurată sub sloganul „Împreună pentru siguranţa dumneavoastră", şoferii care îşi lasă obiecte în maşini vor fi muştruluiţi. „Autoturismele care vor fi găsite fie cu portierele deschise, fie cu obiecte de valoare în interior vor fi identificate, iar proprietarii lor vor primi acasă avertizări trimise din partea poliţiei", a mai spus insp. Bianca Amza. Cât despre furturile din locuinţe, la Râmnicu Vâlcea se fură mai mult (60 la sută) ziua, în intervalul orar de timp 9.00-14.00. „Plecăm la servicu şi când venim găsim casa goală. Lasă că e bine că ne mai atenţionează, că mulţi pensionari care stau acasă, deschid interfonul la oricine sună la uşă, fără să întrebe măcar cine este", a spus Andreea Curteanu, din Râmnicu Vâlcea. De regulă, în 50 la sută din cazuri de furt, proprietarii nu sunt acasă când hoţii le trec pragul... fraudulos. Din locuinţe se fură cel mai adesea bani, telefoane mobile, electronice şi electrocasnice şi bijuterii.

Neglijenţa proprietarilor, atracţia hoţilor

Principalii factori favorizanţi sunt neglijenţa proprietarilor, neasigurarea uşilor de acces, lipsa sistemelor de supraveghere şi alarmare, slaba pregătire anti-infracţională şi iluminatul stradal deficitar. În anul 2008 în judeţul Vâlcea au fost constatate 226 de furturi din locuinţe iar în 2009, 261 de furturi.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite