Râmnicu Vâlcea: Situaţie disperată la Spitalul Judeţean de Urgenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spitalul Judeţean de Urgenţă Vâlcea
Spitalul Judeţean de Urgenţă Vâlcea

Se reduce numărul internărilor la Spitalul Judeţean pentru a se face economie la bani. Ministerul Sănătăţii a anunţat printr-o adresă trimisă Consiliului Judeţean Vâlcea că va tăia din finanţările promise în această primăvară pentru serviciile medicale.

Preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, s-a arătat nemulţumit de faptul că numărul bolnavilor care se internează în spital în acest an trebuie redus drastic. „Astfel ni se aduce la cunoştinţă că sumele propuse de CJ Vâlcea în vederea contractării serviciilor medicale spitaliceşti pentru anul 2011, nu mai sunt luate în considerare şi că plafonul acceptat de Casa Asigurărilor de Sănătate Vâlcea va reprezenta doar 93,34 % din contractul care a acoperit serviciile din anul anterior", a precizat Ion Cîlea, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Vâlcea. În cazul Spitalului Judeţean de Urgenţă Vâlcea, numărul de externări acceptate pentru contractare în cazul serviciilor pentru acuţi a scăzut de la 48.583 câte s-au înregistrat în 2010, la 35.134, ceea ce înseamnă o reducere drastică, de 28,69 %.


Mai puţini bani pentru bolnavii cronici


„De „bisturiul" amputărilor n-au scăpat nici serviciile spitaliceşti pentru bolnavii cronici. În cazul acestora, dacă, în anul 2010, au beneficiat de plata serviciilor 4.137 de persoane, pentru acest an, nu vor fi acceptaţi la decontarea serviciilor spitaliceşti decât 3.206 bolnavi", completează Ion Cîlea. Până în prezent, Consiliul Judeţean Vâlcea nu a primit de la bugetul de stat niciun leu pentru acoperirea cheltuielilor la medicamente şi servicii medicale şi nici posibilităţi financiare proprii nu are în acest scop, aşa cum a intenţionat Ministerul Sănătăţii atunci când a aruncat spitalele în ograda autorităţilor locale. „Este o decizie aberantă şi nedreaptă. Nu i se poate interzice unui bolnav să se interneze în spital. Nu înţeleg de ce nu există fonduri din moment ce ni s-au impozitat pensiile cu 5,5%", a precizat Dumitru Cornea, pensionar din Râmnic şi bolnav de diabet.


Spitalul a intrat în reabilitare


Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) este cea mai mare unitate sanitară din Vâlcea având peste 1500 de angajaţi şi un număr de 658 de paturi. Anul trecut CJ Vâlcea a accesat fonduri europene în valoare de 71 milioane de lei pentru reabilitarea spitalului. Banii sunt folosiţi pentru lucrări de mansardare, termoizolaţie şi utilităţi.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite