Râmnicu Vâlcea: Şi-au ajutat fraţii din Republica Moldova să scape de furia apelor (FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

   Au umplut sute de saci cu nisip pe care i-au pus în faţa apelor Prutului. Au salvat oameni, animale şi bunuri din zone în care apa avea o adâncime de peste doi metri.

   Patru angajaţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vâlcea, plutonier major Florin Dobrotă, plutonier Daniel Lazăr, plutonier major Daniel Stanciu şi plutonier Horaţiu Vană au ajutat în perioada 7-31 iulie 2010 pe românii din Republica Moldova peste care s-au revărsat apele râului Prut. Împreună cu alţi 36 de colegi din alte inspectorate din ţară au participat la misiuni de îndiguire şi consolidări de diguri, salvări de persoane, bunuri, animale din gospodăriile, din raionul Hînceşti, localităţile, Nemţeni, Cotu Morii, Obileni, Săcăteni. „Am transportat cu barca, o vacă, câini, porci şi iepuri. Apa avea o adâncime şi de doi metri şi jumătate", spune subofiţerul Dobrotă.

image


 Lucruri de mare valoare într-o casă din chirpici


  Tot acesta povesteşte că, cel mai mult l-a impresionat o femeie simplă, aparent neîngrijită. „Avea în casă un pian şi numai lucruri vechi de valoare, precum tacâmuri, farfurii şi o colecţie de cărţi scrise în chirilică. Dovadă că nu trebuie să judeci omul după cum arată", spune Dobrotă.

image

Pompierii au salvat şi o icoană foarte veche de patrimoniu dintr-o biserică din localitatea Cotul Morii. Din casa unui localnic care era pe jumătate dărâmată de ape, angajaţii ISU au salvat un tablou cu poetul Mihai Eminescu, la care familia ţinea foarte mult. În Republica Moldova, Prutul a inundat foarte mult teren şi au fost evacuate aproximativ 600 de case. Oamenii din zonele inundate sunt foarte săraci şi au case din chirpici.

image

Plutonierul major Florin Dobrotă şi plutonierul Daniel Lazăr urmează să fie recompensaţi, în perioada următoare, de conducerea ISU Vâlcea cu „Citare prin ordin de zi pe unitate", pentru merite deosebite, obţinute cu prilejul misiunii de sprijin a sinistraţilor din Republica Moldova, desfăşurată în luna iulie.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite