Râmnicu Vâlcea: Şcolarii de la ţară au rămas fără microbuze

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copiii de la ţară sunt nevoiţi să meargă pe picioare câţiva kilometri până la şcoală
Copiii de la ţară sunt nevoiţi să meargă pe picioare câţiva kilometri până la şcoală

Elevii din localităţile Creţeni, Făureşti, Grădiştea sau Berbeşti nu au primit microbuze pentru transportul şcolar. În urma comasării, 60 de unităţi de învăţământ au fost închise, iar 300 de şcolari sunt nevoiţi să facă naveta la o nouă şcoală.

Sute de copii, majoritatea din mediul rural merg, zilnic, pe picioare câţiva kilometri pentru a ajunge la şcoală. Deşi anul şcolar a început de câteva săptămâni, elevii şi părinţii sunt nevoiţi să se descurce singuri cu transportul până la unităţile de învăţământ, pentru că microbuzele şcolare întârzie să apară. Inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Vâlcea a încercat de mai multe ori să rezolve această situaţie, solicitând Ministerului Educaţiei microbuze pentru şcolile din judeţ, dar până în prezent demersurile sale au fost sortite eşecului. „Există localităţi, unde este mare nevoie de microbuze pentru ca elevii să poată ajunge la şcoală. Am solicitat Ministerului Educaţiei 25 de astfel de automobile, dar până în prezent, nu am primit un răspuns pozitiv", a precizat Gabriela Ene, şefa învăţământului vâlcean.


Învăţământ chinuit la sate


Datorită proceselor de comasare care au avut loc în ultima perioadă, în judeţul Vâlcea au fost închise 60 de şcoli, aproximativ 300 de elevi fiind nevoiţi să se deplaseze spre alte unităţi de învăţământ, unele situate la distanţe considerabile de casele lor. Localităţile care ar avea nevoie de micrubuze sunt Creţeni, Făureşti, Grădiştea, Berbeşti, Livezi, Lăcusteni, Şuşani sau Sălătrucel. Majoritatea părinţilor din mediul rural şi-au exprimat îngrijorarea şi spun că le este teamă că micuţii lor vor ajunge în imposibilitatea de a mai frecventa cursurile. „Băieţelul meu este în clasa a doua, iar şcoala la care a învăţat anul trecut s-a închis. Merge acum câţiva kilometri ca să ajungă la noua unitate. Este foarte greu şi obositor, mai ales pentru un copil atât de mic", spune Mariana Roman din satul Foleştii de Jos. O altă nemulţumire a părinţilor este că majoritatea şcolilor care au fost închise începând din această toamnă, au fost modernizate şi reabilitate în ultimii ani. „Suntem revoltaţi de ceea ce se întâmplă cu învăţământul românesc. Avem copii mici care sunt nevoiţi să parcurgă zeci de kilometri pentru a ajunge la o şcoală, unde au fost îngrămădiţi ca nişte sardele, în clase simultane", a povestit Vasile Mihalcea din Creţeni.


Burse pentru elevii săraci


În această perioadă, inspectorii şcolari vâlceni evaluează dosarele depuse de elevii cu posibilităţi materiale reduse, pentru a se putea înscrie în programul guvernamental „Bani de liceu". Anul treut, peste 2600 de şcolari au beneficiat de burse lunare în valoare de 180 de lei. Elevii care se înscriu în acest program nu au voie să absenteze de la şcoală şi nici să ia note mici. De asemenea, venitul minim pe membrul de familie nu trebuie să depăşească suma de 150 de lei.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite