Râmnicu Vâlcea: Satul Valea Mare este izolat din cauza drumului distrus de excavatoarele ce exploatează cărbune

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Excavatoarele gigant au distrus drumul catre satul Valea Mare
Excavatoarele gigant au distrus drumul catre satul Valea Mare

Oamenii revoltaţi bat zilnic drumurile la Primărie şi Explotarea Minieră, dar fără niciun rezultat.

Pentru locuitorii din cătunul Valea Mare, oraşul Berbeşti, viaţa a devenit un calvar după ce singurul lor drum comunal, 135, construit de Exploatarea Minieră Berbeşti, ca variantă ocolitoare a vechiului drum înghiţit de carieră, a luat-o la vale. Învăţătorul Vel Răcunanu este indignat de drama trăită în fiecare zi: „Îşi bat joc de noi. E inuman ceea ce se întâmplă. La şcoală copiii din zonă vin uzi leoarcă că nu reuşesc să se usuce nici până la terminarea orelor. Ţi se rupe sufletul când îi vezi. Majoritatea elevilor sunt bolnavi cobză". Primarul localităţii, Vintilă Chelcea, ne-a spus: „Drumul a alunecat pe 40 metri liniari şi nu se mai poate circula. De vină este Exploatarea Minieră Berbeşti care a excavat cărbune până la o distanţă de patru metri de drum, fără să-l consolideze".


10 kilometri prin noroaie pentru o pâine


Pentru a-şi cumpăra cele necesare traiului zilnic, locuitorii cătunului străbat cinci kilometri pe jos pâna la primul magazin. Chioşcul din cătun şi-a închis porţile nemaiputând fiind aprovizionat, iar maşinile Salvării, Pompierilor, Poliţiei nu pot ajunge în zonă. Un alt localnic, Ilie Udroiu, ne-a spus: „Sunt oameni bătrâni şi amărâţi în cătun. Ne adunăm aproape zilnic la Primărie, la Minieră, poate primim un răspuns. Directorul Minierei ridică din umeri, iar noi plecăm tot cum am venit". În urma întrunirii celor trei Comitete pentru Situaţii de Urgenţă nu s-a ajuns la niciun rezultat. „Varianta construirii unui drum prin pădurea Ocolului Silvic este greu de realizat. Scoaterea numai a unui hectar de pădure din circuit costă câteva miliarde de lei vechi. Tot ce am putut face este ca pe copiii cei mici să îi iau cu maşina de la locul surupături până la şcoală, dar cei mari, trebuie să meargă dus-intors zece kilometri prin nămoale", spune primarul Chelcea. Localnicii cred că reprezentanţii Exploatării Miniere sunt vinovaţi de dezastru. „Aici trebuia să fie un podeţ, dar ca să economisească bani, cei de la minieră au încărcat cu pământ. Apele care se adună de pe versanţi spulberă drumul din pământ şi se scurg în carieră", spune Ilie Udroiu.


80 de suflete în izolare


În Valea Mare sunt izolaţi 80 de oameni, 22 fiind copii. SNLO are licenţă de exploatare a cărbunelui până în anul 2017, timp în care va trebui să acorde bani pentru strămutarea locuitorilor. Alte 24 de case din cătunul Aluniş sunt tot pe punctul de a rămâne izolate. Directorul EM Berbeşti nu a acceptat să spună punctul de vedere în legătură cu situaţia creată.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite