Râmnicu Vâlcea: Sătenii sunt învăţaţi de liceeni şi poliţişti cum să se ferească de hoţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevi voluntari din Râmnicu Vâlcea merg din casă-n casă, alături de poliţişti, explicându-le oamenilor cum să se apere de hoţi

Campania de informare a fost lansată de Compartimentul de Prevenire din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Vâlcea, după ce s-a constatat o creştere îngrijorătoare a numărului de furturi.
Acţiunile au debutat săptămâna trecută, în comuna Ioneşti şi în satele care aparţin de oraşul Băbeni, la ele luând parte şi voluntari de la colegiile Ferdinand şi Energetic, din Râmnic.

image


Scoşi în faţa porţilor de sunetul sirenelor


„Mergem cu maşinile poliţiei, cu semnalele luminoase şi acustice pornite, ca să-i atragem pe locuitori la porţi. Apoi, poliţiştii, ajutaţi de elevii voluntari, vorbesc cu localnicii şi le oferă pliante în care li se arată cum să se apere de hoţi. Astăzi ajungem în localităţile limitrofe oraşului Olăneşti, urmând ca astfel de acţiuni să fie organizate şi în împrejurimile oraşelor Brezoi, Bălceşti şi Horezu", a precizat subinspectorul Bianca Amza.
Sătenii au fost sfătuiţi să ţină porţile încuiate, să nu-i primească pe cei care pretind că au venit să cumpere diverse bunuri, să-şi mute câinii din spatele casei cât mai aproape de intrarea în curte şi să-şi asigure uşile cu lacăte. Unii dintre ei li s-au plâns poliţiştilor că nu mai au linişte din cauza hoţilor. „Nu mai au frică de nimic, se uită să-ţi ia şi codrul de pâine de la gură", a spus Gheorghiţa Niculicea, de 69 de ani, din Băbeni.
Liceenii care iau parte la campanie au fost marcaţi de relatările localnicilor. „Ne-au cutremurat poveştile despre lipsa de scrupule a hoţilor. Oamenii au ajuns să doarmă cu furca şi toporul la capătul patului, pentru a se apăra de infractori", a menţionat Rareş Făniţă, elev în clasa a X-a la Colegiul Energetic.

Hoţii, cu ochii pe mâncare

Un bilanţ al IPJ Vâlcea arată că numărul infracţiunilor stradale a ajuns, de la începutul anului, la 157, cu aproape 14 procente mai mare decât în aceeaşi perioadă din 2010. Furturile reprezintă peste 90 la sută din aceste cazuri, iar poliţiştii cred că, pe fondul sărăciei, amploarea fenomenului va creşte către finele lui 2011. Hoţii sunt interesaţi în special de alimente, dar şi de alte bunuri de larg consum.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite