Râmnicu Vâlcea: Sărăcia i-a ţinut acasă pe pianiştii talentaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru că nu au avut bani, 11 pianişti ai Liceului de Artă din Râmnicu Vâlcea nu au participat la concursul internaţional de pian al Franţei.

   21 de elevi pianişti de la Liceul de Artă din Râmnicu Vâlcea trebuiau să participe în perioada 15-17 mai la finala concursul internaţional de pian „Concours Musical de France", din Franţa. „Am avut 31 de elevi care au trimis CD-urile la preselecţia de la Marsilia. După proba eliminatorie, 21 dintre ei s-au calificat în finală. Din păcate 11 nu au mers în Franţa pentru că nu au avut bani părinţii şi nu s-au găsit nici sponsori", spune Cristiana Lazăr, profesor de pian în cadrul liceului. Deplasarea, cazarea şi masa pentru un elev, în Franţa, a costat aproximativ 700 de euro. Copiii care au plecat la concurs au mers pe banii părinţior şi ai bunicilor.

„Nu a vrut nimeni să ne ajute"

  „Nu am avut nici bani ca să merg în Franţa şi o altă problem a fost că, tata e plecat la muncă în Italia şi nu am putut să îmi fac paşaport că trebuia semnătura lui. De trei ani mă tot calific în finală, dar nu am mers în Franţa niciodată. Poate am mai mult noroc la anul", povesteşte Adela Macrea, elevă în clasa a IV-a. Ioana Cristea, elevă în clasa a IV-a nu a mers la concurs tot din lipsa banilor. „Suntem trei fraţi şi avem o situaţie financiară mai grea. Dacă găseam sponsori situaţia stătea altfel şi poate ajungeam", spune Ioana Cristea. Profesoara Cristiana Lazăr susţine că premiile obţinute la concursul internaţional din Franţa sunt importante pentru elevi, deoarece ei concurează cu copii din 11 ţări, văd care e valoarea lor, iar juriul e exigent şi foarte corect. „E păcat că nu au ajuns la concursul din Franţa pentru că sunt copii foarte talentaţi care îşi doresc o carieră în muzică. Am încercat să găsim sponsori, dar nu a vrut nimeni să ne ajute. Din păcate şi anul trecut ne-am confruntat cu aceeaşi problemă", precizează Viorel Timofte, directorul Liceului de Artă.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite