Râmnicu Vâlcea: Sabin Bănescu are în palmares numeroase premii internaţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La vârsta lui a reuşit să obţină cu pianul foarte multe premii. S-a întrecut cu zeci de copii de vârsta lui la concursurile internaţionale şi a obţinut de fiecare dată un premiu.

profil


NĂSCUT - 4 martie 2001, Râmnicu Vâlcea.


STUDII - Elev clasa a II-a la Liceul de Artă din Râmnicu Vâlcea.


IDEALURI - Să ajungă un pianist renumit în toată lumea.


   Sabin Bănescu moşteneşte talentul pentru muzică din familie. Aproape toţi din familia lui cântă la instrumente. Bunicul mânuieşte vioara, pianul şi acordeonul, iar tatăl şi mătuşa cântă la pian. „M-am născut cu pianul în casă şi de la început am fost atras de el. Cu toate astea, prima dată am cântat la pian acasă la mătuşa mea. Ea repeta ceva la pian şi m-a vrăjit şi pe mine. Atunci mi-a explicat şi mie cum să ţin degetele pe calape şi cum să cânt. De la ea am învăţat foarte multe melodii", povesteşte Sabin. Părinţii l-au înscris pe Sabin la şcoală la Liceul de Artă, unde s-a apucat foarte serios de pian. După câteva luni de pregătire a participat şi la primul concurs de pian „Marele Premiu" care a avut loc la Palatul Copiilor, unde a obţinut locul I. „Nu am avut emoţii deloc. E frumos să cânţi şi dacă stâpâneşti bine pianul nu apar emoţii", susţine băieţelul.


S-a întrecut la pian cu elevi din Europa


   În iulie 2009 a participat la primul concurs internaţional de interpretare, în Italia. Sabin a obţinut, premiul II la concursul internaţional de interpretare „Giovani Talenti" de la San Bartolomeo al Mare din Italia. A concurat cu peste 50 de copii talentaţi din Italia, Franţa, România şi Kazahstan de vârsta lui. „Am câtat două melodii şi nu mă aşteptam să câştig. A fost chiar o surpriză pentru că juriul a fost foarte exigent", a spus Sabin. Tot anul trecut a obţinut şi premiul II la concursul internaţional „Simone Delbert-Fevrier" de la Nise, din Franţa. A concurat în Franţa cu aproximativ 100 de copii din şase ţări din Europa. Tot anul trecut a obţinut şi premiul I la concursul naţional de interpretare instrumentală „Craiova-Piano" şi premiul I la Bucureşti la concursul „Marele Premiu". Sabin Bănescu studiază pianul cu doamna profesoară Hihaela Manafu. În afara cursurilor el repetă câte două ore pe zi. La vârsta lui, Sabin a văzut două ţări şi s-a plimbat şi cu avionul. „La Nisa au o pistă specială care porneşte chiar din mare. Eu mă aşteptam ca la aterizare avionul să atingă apa cu roţile, dar nu a fost aşa. Avionul a aterizat direct pe pistă", spune micul pianist. L-a impresionat foarte mult portul de la Nisa şi cetatea pe care e construit oraşul. A rămas încântat şi de plajă pentru că nu era acoperită cu nisip ca la noi ci cu pietre. La Monaco i-a plăcut castelul impunător. Acum Sabin se pregăteşte pentru concursurile naţionale şi internaţionale de pian pe care le va avea în această vară.

ce-i place


  Să călătorească şi să vadă cât mai multe ţări. Îi place să se joace şi să construiască din jucării Lego diferite construcţii. Mâncarea preferată e desertul.


ce nu-i place


  Să nu aibă lumina aprinsă în cameră atunci când doarme, să strige cineva cineva la el şi nu suportă cearta dintre oameni.
Întrebări şi răspunsuri


Care e materia ta preferată?


S. B.:  Matematica mă atrage foarte mult şi am participat în doi ani la patru concursuri judeţene de matematică. La fiecare am obţinut câte ceva, ori premiu, ori menţiune. Mie îmi place competiţia.


Care sunt compozitorii tăi preferaţi?


S.B.:   Am doi mari compozitori pentru care am tot respectul, Johan Sebastian Bach şi Wolfgang Amadeus Mozard. Îmi doresc să am în repertoriul meu numeroase melodii compuse de ei.

Râmnicu Vâlcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite